Duitsers om daar zo sentimenteel over te doen, schoot het door Huib heen, maar hij verdrong die gedachte gauw. Zo was Martchen niet, zo waren ze bij haar thuis niet. Ze hadden hun tol betaald aan de oorlog, haar vader in elk geval.
Ze bleven lang staan bij het Pantomime Theater, raceten met het berg-en-dal-treintje door en boven het uitgestrekte terrein en stapten overmoedig in een motorbootje.
Huib dacht niet aan geld. Alles wilde hij zien en overal wilde hij in. Martchen kon hem niet weerhouden, maar ze werd moe en was blij als ze weer eens, zwijgend genietend op een van de gemakkelijke banken neerzegen, kijkend naar de lichtjes, kijkend naar de mensen en de echt-Deense verbroedering die aan dit ‘Vergnügungspark’ iets gaf waaraan de meeste Westeuropese landen toch vreemd waren gebleven.
Toen Huib even was blijven kijken naar een kansspel en e[r] een paar kronen tegen aan gooide, kwam hij terug met een plastic popje, in bikini. Hij zag dat Martchen op haar bankje in gesprek was geraakt met een meisje dat naar de grote concertzaal wees en overtuigend knikte.
Huib legde het popje in Martchens schoot. Ze schudde lachend haar hoofd. Een mascotte voor jou in de wagen? Huib zag Sjors al grijnzen en borg het vleeskleurige gevalletje in zijn binnenzak. Toen hij het later nog eens bekeek had het meiske haar b.h. verloren. Uit zijn portefeuille haalde hij een stukje hechtpleister en repareerde het zo kuis mogelijk. Hij was tenslotte netjes opgevoed, o zo!
Martchen keek geamuseerd naar zijn gepriegel. Ze liet hem begaan.
Daarna wees ze op de verlichte concertzaal. - Denk es aan, Huib... Vrij toegang. Om negen uur het pianoconcert van Chopin, No 1 in E kleine terts, opus II.
- Zou je dat willen horen? vroeg hij, verwonderd.
- Heel graag Huib, zie je... ik speel zelf ook wat piano... Het klonk bijna als een verontschuldiging.
- Jij? Pianospelen? Waarom heb je me dat nooit verteld?
- Nooit verteld? lachte ze. - Hoe vaak hebben we rustig met elkaar kunnen praten? Eigenlijk weten we nog maar weinig van elkaar, nicht?