maar een huwelijk met Marina leek hem even afschrikwekkend.
Hij besloot naar een bevriend jurist in Amsterdam te gaan om advies in te winnen. Toen hij eenmaal in Nederland was, werd hij geconfronteerd met nog meer problemen.
Zijn zoon, die student was, bleek niet te vinden. Op zijn kamer trof hij een totaal ontredderde Moniek aan. Hij hoorde dat zijn zoon met onbekende bestemming was vertrokken nadat hij te weten kwam dat zijn tien jaar oudere vriendin, Moniek, een kind van hem verwachtte en de zwangerschap niet wilde onderbreken, zoals hij voorstelde.
In een ridderlijk gebaar om het kind van zijn zoon alsnog een wettige vader te bezorgen, stelde hij een paar dagen na hun ontmoeting Moniek voor te trouwen. Maar het was niet uitsluitend ridderlijkheid die hem tot deze daad bracht. Tegen Marina speelde hij het zo alsof hij inderdaad met Moniek moest trouwen en rangeerde op die manier zijn oude vriendin uit. Moniek die in haar omstandigheden bang en onzeker was voor de toekomst van haar en haar kind nam zijn aanbod aan. Max biechtte haar alles op wat er in het verleden gebeurd was.
Ze mochten elkaar graag en waren zich allebei bewust dat ze door een huwelijk beiden geholpen waren. Tenminste dat dacht hij, veronderstellende dat hij nu voorgoed van Marina af zou zijn.
Wat Moniek niet zelf had willen veroorzaken gebeurde echter spontaan, ze kreeg een miskraam. Ondertussen was ze zich zo gaan hechten aan haar man, die steeds meer vader-allures kreeg, dat ze toch een zekere harmonie in haar leven voelde ontstaan.
Niet lang daarna werd Max overgeplaatst naar Curaçao. Ook hij voelde zich diep verbonden aan zijn kindvrouwtje, wel beseffend dat zijn motieven voor een huwelijk met haar indertijd egoïstischer waren dan de hare.