noordoosten aan het terugtrekken is. Dit vermoeden wordt versterkt wanneer we nagaan wat de historische bronnen ons kunnen vertellen. Oudere teksten van juridische en kadastrale aard uit Overijssel vermelden het woord inderdaad regelmatig in die provincie. Hetzelfde zien we trouwens ook, zij het in mindere mate, in de provincie Gelderland. Als middeleeuwse vermelding vond ik daar onder andere ± 1465 dat groenlant up Stockemer broick (J.J.S. Sloet, Geldersche markerechten, II, 1913, 48).
Op grond van steekproeven in de overige provincies van ons land krijg ik de indruk dat het woord groenland daar heel vroeg uitgestorven moet zijn, zo het er al ooit voorgekomen is. Alleen Noord-Holland geeft een paar verspreide gegevens. In Blaricum is in 1514 sprake van 20 zwaemaets groenlant (Informacie ... van Hollant ende Vrieslant ... in 1514, 1866, 233). Blaricum ligt in het Gooi. We hebben hier ongetwijfeld met een aansluiting bij het verdwenen, Gelderse groenland-gebied te maken. Een tekst uit Akersloot van 1661 spreekt over soo wel ... groenelanden als ... saetlanden (W.G. Lams, Het groot previlegie en hantvest boeck van Kennemerlandt, 1664, 487). De vorm groeneland is een variant van groenland die een enkele maal ook in de oostelijke provincies optreedt. Van de Noordhollandse dialectwoordenboeken geeft alleen Boekenoogen een citaat waarin groenland, geplaatst tegenover bouwland, voorkomt. Het cirkeltje op de kaart, ten slotte, heeft betrekking op een opgave uit De Beemster. Dit is echter een zeventiende-eeuwse droogmakerij en gegevens uit een dergelijk soort gebieden zijn altijd moeilijk te beoordelen.
Een belangrijke aanwijzing dat een verdwenen woord ooit in een gebied is voorgekomen, is altijd het feit dat het nog in de talen en dialecten van aangrenzende streken in gebruik is. Voor groenland gaat dat naar het zuiden toe in ieder geval niet op. Blijkens de dialectwoordenboeken wordt dit woord nergens in de zuidelijke Nederlanden aangetroffen.
Naar het noordoosten toe ligt de zaak anders. Ik vond vermeldingen van grünland, grönland, gronland in de betekenis van ‘grasland’ in Oost Friesland, het gebied van de Neder Elbe, Noord Friesland en Jutland. Verder weten we dat het woord in het middelnederduits voorgekomen is. We mogen dus aannemen dat er langs de kust van de Noordzee ooit een aaneengesloten groenland-gebied gelegen heeft dat reikte van Jutland tot ergens in