Negentienhonderdzesenveertig, negentienhonderdzevenenzestig
(1967)–Ton van Reen– Auteursrechtelijk beschermdTon van Reen, Negentienhonderdzesenveertig, negentienhonderdzevenenzestig. Meulenhoff, Amsterdam 1967
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Negentienhonderdzesenveertig, negentienhonderdzevenenzestig van Ton van Reen uit 1967.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 72, 127, binnenkant achterplat) en pagina's met advertenties (128) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
NEGENTIENHONDERDZESENVEERTIG 1967
TON VAN REEN
[pagina 1]
NEGENTIENHONDERDZESENVEERTIG
NEGENTIENHONDERDZEVENENZESTIG
[pagina 2]
MEULENHOFF EDITIE E 135
[pagina 3]
TON VAN REEN
NEGENTIENHONDERD ZESENVEERTIG
NEGENTIENHONDERD ZEVENENZESTIG
MEULENHOFF AMSTERDAM
[pagina 4]
Copyright © 1967 by J.M. Meulenhoff
Typografie en druk: Bosch-Utrecht
Omslagontwerp: Ria Rettich
[ achterplat]
TON VAN REEN debuteerde in 1966 met een verzenbundel, radiospelen en de in België verschenen roman Geen oorlog, die de aandacht van de critici in ruime mate heeft getrokken.
De Meulenhoff Editie ruimt een plaats in voor zijn nieuwe boek, dat ‘getuigt van een na-oorlogse ontgoocheling’.
Het boek Negentienhonderdzesenveertig/1967 bestaat uit twee composities op verschillend niveau: een verhaal in lagen.
‘Wie denkt dat de mensen iets van de oorlog hebben geleerd vergist zich. De banden die ontstonden door gemeenschappelijke strijd, verzet, vaderlandstrots en koningsliefde maakten snel weer plaats voor onverdraagzaamheid. Kafkaanse wetten en gewoonten, opgedrongen door kerk en staat, scheppen opnieuw vakjes en hokjes. Discriminatie viert hoogtij. Er bestaan weer meerderen en minderen, burgers, boeren, a-socialen, adel, schooiers, militairen, gezagsdragers, ordehandhavers, gepeupel.’
MEULENHOFF * EDITIE
690/115