rig, ze is geen langdurige innerlijke mijmering als Leo Ferriers Atman, geen adolescente dromerij als Bea Vianens Sarnami Hai, en geen hoogdravende verheerlijking van het woeste landschap, als in sommige boeken van Albert Helman.
Migrantenliteratuur kan en moet ook ironisch zijn, zichzelf op de korrel nemen, twijfelen, spotten, migrantenliteratuur kan wel degelijk licht, vrolijk, warm en toch diepgaand en ontroerend zijn. En Naipaul zal ik nu eens een keer niet noemen.
Waarom is die literatuur in Suriname niet geschreven? Omdat de Surinaamse schrijvers zich hebben opgesteld als ingenieurs van de menselijke ziel. Zoals men weet had Stalin aan ingenieurs opgedragen om de nieuwe Russische machines te bouwen en aan schrijvers om de nieuwe Russische mens te creëren. Zo werden schrijvers de ingenieurs van de menselijke ziel, die niet de werkelijkheid beschreven zoals die was, maar zoals die moest worden. Niet wat waar was, maar wat gewenst was, wat voorgeschreven was.
En neem nou eens het werk van één van de meest gevoelige schrijvers van Suriname, Leo Ferrier, en lees dan in Atman het volgende: ‘Wanneer zullen we handelen om de harmonie, welke er is maar die wij in onze onwetendheid niet zien, nog hoger te voeren? (...) Ik wil hoe dan ook van een totaliteit uitgaan, één totaliteit, die allen in Suriname toch vormen?’ Leo Ferrier schreef deze magische zinnen in 1968. En de harmonie die er al die tijd was en die we in onze onwetendheid niet zagen, die totaliteit die we met z'n allen vormen, hebben we breeduit gedemonstreerd in de racistische vechtpartijen van '69, '73, '74 en '75 en later in de gruwelijkheden sinds december 1982.
Ik weet dat het moeilijk is voor een schrijver om te werken in een gemeenschap die niet meer is dan een groot uitgevallen gezelschap, waar iedereen op vertrek lijkt te staan. Ik weet dat het lastig is om op een feestje te komen terwijl de muziek al uit is gezet, de drank op is, en de gasten zijn vertrokken. Maar kom dan niet terug met een verhaal over hoe leuk dat feestje was.
Waarom hebben de Surinaamse schrijvers de dwangmatige migranten, die Surinamers nu eenmaal zijn, proberen tegen