lijk menschen in de gelegenheid te stellen het te koopen en er kennis van te kunnen nemen. Op de voordeelen van het goedkoope, voor ieder toegankelijke boek behoef ik hier niet te wijzen - ze zijn er en hun lof is overvloedig bezongen.
Natuurlijk kwam de reactie, zooals in zooveel takken van kunstnijverheid. Er ontstond weer belangstelling, zij het bij weinigen, voor het handwerk, ook voor het bibliophiele boek. Niet inplaats van het gewone massaproduct, dat bovendien niet noodwendig léélijk moet zijn, maar er naast.
Aan welke voorwaarden moet nu een boek voldoen om tot de bibliophiele, uitgaven gerekend te worden? Ik zal trachten in het kort er eenige op te noemen, in de hoop niet al te onvolledig te zijn.
In de eerste en voornaamste plaats moet de tekst ‘de moeite waard zijn’. Van den tekst gaat men uit bij het kiezen van vorm, formaat en lettersoort. De grootte van de letters, hun onderlinge afstand, de afstand van de regels ten opzichte van elkaar, de verhouding van het bedrukte en onbedrukte gedeelte van de pagina (de z.g. bladspiegel en marges) worden zorgvuldig overwogen. Bij het afdrukken wordt