andering in. Toen Gerda iets verdiende ging ze les nemen in nuttige handwerken. Het bleek inderdaad, dat ze niet zo ver van de exameneisen af was. Maar voor zo'n examen moet je het op een bepaalde manier kunnen. En vooral niet te vlug. Ze moest voornamelijk wat ze vlug kon ook langzaam leren doen. Het leek een gek spelletje. Maar op die manier haalde ze haar acte. De onderwijzeres die haar les gegeven had, kreeg last met haar ogen en beval Gerda aan als vervangster. Voor tijdelijk vanzelf. Maar die tijdelijkheid werd practisch vrijwel vaste dienst. Ze kreeg er nog een school bij. Toen ging ze voor fraaie handwerken les nemen. Intussen werkte ze ook bij de zusters, waar ze ook inwoonde. Ze leerde er meer dan naaien en knippen. Ze kreeg er kijk op zaken doen, en kijk op vrouwen en vrouwelijke ijdelheid. Dat kwam haar later te pas.
Plotseling kwam er verandering. De oudste en de jongste zuster stierven beiden in één week aan de griep. Gerda werd ook ziek, en verloor haar haar. De middelste zuster wilde de zaak niet alleen voortzetten. Ze werd kraamverzorgster en fleurde helemaal op. Intussen was Gerda naar haar pleegouders teruggegaan, aanvankelijk logeren, omdat ze in het huis van de zusters niet blijven kon. Ze bood haar pleegmoeder geld aan om een maand te kunnen blijven, en helemaal op te knappen. Maar dat wilde de vrouw niet.
‘Daar komt niks van in, meid! Jawel, jij zal ons je zuur verdiende centjes gaan geven! Geen sprake van. Jawel, wij zulle daar winst gaan make van jouw narigheid! Nee, jij blijft hier tot je weer helemaal beter ben, en dan zien we wel verder.’
Gerda zette door, dat ze in elk geval wat ze op school verdiende als kostgeld zou geven. Het was niet heel veel.
Gedurende die maand mocht ze voor haar pleegmoeder niets doen, geen kopje wassen en geen aardappel schillen. Ze besloot haar scholen op te geven, bij haar pleegouders een kamer te huren en lessen te geven. Kniplessen en handwerklessen. Het lukte vrij aardig, al was het hard werken, tot 's avonds laat. Van werken voor de acte fraaie kwam voorlopig niets meer.
De dames van de kniples brachten haar op het idee, een cursus fraaie handwerken te gaan geven. Aanvankelijk bij een van de dames thuis. Door haar relaties met de dure cursus had ze opnieuw een school gekregen, later nog een. Toen kon ze een behoorlijke huur geven. Dat was een gezellige tijd geworden.
Plotseling vatten haar pleegouders het plan op om te emigreren. De man kon een betrekking krijgen in Amerika, aan een zeepfabriek. Binnen een maand waren ze op weg. Gerda kreeg nog wel eens een brief van hen. Ze maakten het best, ze hadden een autootje.
Gerda vond een geschikte kamer bij een paar dames, die heel welgesteld waren geweest, maar toen haar geld plotseling voor het merendeel kwijt raakten. Het was een verbazend grote kamer, en kon als leskamer worden ingericht en als atelier. Bovendien had ze een kabinetje als slaapkamer. Het was dus wel in orde, maar veel gezelligheid was er niet. De dames konden het moeilijk verkroppen, dat één harer kamers voor kniplessen diende.
Eigenlijk had ze het aan de griep te danken, dat het zo goed was gegaan