korps, die alles zo wisten te schikken dat, spijts ziekte van de principaal, de zaken in de beste orde vooruitgingen.
Het kollege bloeide. De hartelijke betrekkingen welke Hugo Verriest met de geestelijkheid van het Ieperse onderhield, hadden voor gevolg dat het aantal studenten van het internaat aanmerkelijk vooruitging. Want wie is beter propagandist voor een kollege dan een pastoor of een onderpastoor?
Anderzijds had zijn voornaam optreden de hogere burgerij van de stad gunstig gestemd ten opzichte van het kollege dat, zelfs in andersdenkende middens, waardering genoot spijts de gespannen toestand die ten gevolge van de schoolstrijd heerste.
De prijsuitdelingen waren, onder zijn bestier, prachtige kunstfeesten die beroemd waren in de streek. Durfde hij het niet aan in 1879 de Choëphorai van Aischulos op te voeren ter gelegenheid van de prijsuitdeling, waarvoor Rodenbach een ‘Prologe’ had geschreven?
En het noodlot wilde ook dat Hugo Verriest bouwmeester zou worden. Dat geschiedde in de volgende omstandigheden:
Het was traditie dat, voor de prijsuitdelingen van het kollege, de stadshalle beschikbaar werd gesteld. Maar geen traditie was bestand tegen de passie die door de schoolstrijd was ontketend. De Ieperse gemeenteraad verbood in 1882 aan Hugo Verriest, van de stadshalle voor zijn prijsuitdeling gebruik te maken. Grote opschudding in de stad. Vlammende verontwaardiging. Op de vergadering van de oud-leerlingen van het kollege, gehouden een paar maanden nadien, brandmerkte advokaat Biebuyck de onvriendelijkheid van het gemeentebestuur in een typische vergelijking:
‘Est-il besoin de le dire, on livre à nos maîtres une guerre sans trêve ni merci; l'on n'emploie contre eux ni le fer, ni le feu, mais de par la loi on les met hors la loi!
Il n'y a plus de place sous le soleil ni pour nos institutions ni pour leurs élèves!