Tivoli-concert
23 november 1922 (UD)
U.S.O. o.l.v. Evert Cornelis
Chabrier: Suite pastorale
Roussel: Les dieux dans l'ombre des cavernes (Évocations nr. 1)
Dukas: L'apprenti sorcier
Franck: Symfonie in d
Ná Francks Symfonie was de compositie van Roussel (Les dieux dans l'ombre des cavernes, het eerste der Évocations opus 15) ongetwijfeld het belangrijkste stuk van dit programma. Ik heb er vroeger vrij veel Wagner uit gehoord.Ga naar voetnoot272 Naar mij thans blijkt: ten onrechte. Men kan er gewis een Wagneriaans klinkend stuk van maken, doch: Wagner staat niet in deze noten. Ik heb slechts bewondering voor de wijze waarop Cornelis de klankvisioenen helpt oproepen. Dit was voortreffelijk orkestspel.
Van Dukas' Halfwas-tovenaar houd ik nu niet zo bijzonder. Ik vermaak mij altoos vorstelijk gedurende een puntige, alerte uitvoering - dus ook gisteravond. Maar het sóórt uitbeeldende muziek heeft niet meer mijn onverflauwde belangstelling. De thematiek is markant, de constructie is plastisch en het gegeven amusant. En toch. Is die componeertrant wellicht niet te vlot, te... conversabel? Le pouvoir de séduction zal altijd een raadsel blijven en het zou toch al te opmerkelijk zijn geweest als het muzikale portret van een apprenti sorcier die niet toveren kon, wél toveren kon!...
De Suite pastorale van Emmanuel Chabrier was een noviteit, zo om en bij veertig jaren oud. Zó zijn er! Als ik me niet bedrieg, heeft Chabrier deze suite samengesteld uit een pianocyclusje: Dix (of douze) pièces pittoresques.Ga naar voetnoot273 Dat werk is van 1880 ongeveer. En het is waarlijk een beminnelijk opusculum. Het opmerkelijke is dat het eerste deel, Idylle, Mahlers Tierstück, het derde deel uit de Derde symfonie volkomen anticipeert.Ga naar voetnoot274 Dezelfde blazerseleganties, dezelfde geest; en een grotere helderheid. En plusminus twintig jaar ouder.