Stoker-concert - Het Amsterdamsch StrijkkwartetGa naar voetnoot23
28 november 1917 (UD)
Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen
Haydn: Strijkkwartet in Bes, op. 76.4
Bridge: Three Idylls
Bridge: Phantasie String Quartet
Beethoven: Strijkkwartet in D, op. 18.3
Wanneer wij het concert van gisteren herdenken, dan moeten we beginnen met de heer Zimmermann te prijzen. Ik durf hem zonder voorbehoud Nederlands grootste violist noemen. Zijn door en door muzikale opvatting geeft het persoonlijke cachet aan de prestaties van het Amsterdamsch Kwartet. En zijn partners sluiten zich bij die opvatting wonderwel aan.
Het verschijnsel dat men gewoonlijk niet van het Amsterdamsch, doch van het Zimmermann-kwartet spreekt, lijkt mij meer dan toevallig.
Dit is het gezelschap om Haydns van bovenaf (ik meen: vanuit de eerste viool) gecomponeerde kwartetten uit te voeren! Wat een prachtige muziek is toch ook dit opus 76.4. Het is overigens nog niet zo lang geleden dat het ‘du ton’ was om goediggeringschattend over ‘papa Haydn’ te spreken. Enfin, die periode is gelukkig voorbij - wat kon men trouwens anders verwachten van de tijd van Wagners vulstemmen-muziek?
HaydnsGa naar voetnoot24 mooiste werk, waaronder ik negen tiende van zijn bekende kwartetten reken, is muziek zó uit de hemel gevallen. Wie blijft er onontroerd bij een zó innige melodie als die waarmee het Adagio begint? En wie wil de krachtig-gezonde humor van het Menuetto weerstaan?
Hadden de Amsterdammers niet anders gespeeld dan dit Haydn-kwartet, ik had mijn gang naar het Gebouw reeds voldoende beloond geacht.
Maar er was meer, namelijk kwartetmuziek van Frank Bridge: Three Idylls en een Phantasie. Ik heb er nog geen juist oordeel over. Men zegt dat dit nu de doorsnee modern-Engelse muziek is. Het is best mogelijk. Soms (in de tweede Idyll) doet het tamelijk sterk aan (de Amerikaan) MacDowell denken. Het eerste cyclusje is melodisch nogal zwak. Misschien is het juist hierdoor dat de mooie, grote melodie van het tweede thema in het eerste Allegro der Phantasie zo werkt. Dit opus, bij herhaling opvallend fraai van klank, met veel zin voor de juiste kwartetstijl geschreven, is spannend en ritmisch interessant. De Amsterdammers hebben ons met deze (voortreffelijk gespeelde) noviteit meer schoonheidsontroering geschonken dan het vorige jaar, met