V. Hoofdtstuk.
Hoe de Zegening van de Goude Roos geschied, en welke Kerkbezoekingen en Feestdagen geduurende drie weeken tot aan Palm-zondag geviert worden.
Ga naar margenoot+ In den Jaare 1366. was 't dat Urbanus de V. op den vierden Zondag in de Vasten aan Johanna Koninginne van Sicilië een Goude Roos zond, en een Dekreet uitgaf, waar door hy belaste, dat de Pausen zyne Nazaten jaarlyks een diergelyke op zodanig een tydt wyen zouden. Deeze Goude Roos is met gesteenten versiert. De Paus zend die dikmaals aan Vorstinnen, of aan eeinge Kerk die hy in 't byzonder genegen is. Zyne Heiligheit zegent deeze Roos in de Kamer der optooizelen, voor dat hy in zyne Kapel de Mis hoort.Ga naar voetnoot(a) De Zegening van deeze Roos word met wierook, wywater, balzem en muskus ondereen gemengt, gedaan. Na deeze Zegening gaat de Paus uit de Kamer, een van zyn geheime Kamerlingen draagt voor hem de Roos en plaatst ze op een Kandelaar.Ga naar voetnoot(b) Een Kardinaal-Diaken bied ze zyne Heiligheit aan, die naar de Kapel gaande de zelve in zyn linker handt houdt en zegent met de rechter de Gelovigen die zich onder weeg vinden laaten. De Roos word vervolgens aan den Kardinaal-Diaken gegeeven, en die geeft ze wederom aan een Klerk van de Kamer, om op het Autaar te zetten. De Mis geëindigt zynde geeft zyne Heiligheit de Roos aan wien het hem behaagt. Laat ons niet vergeeten te zeggen, dat men de Zondag van de Goude Roos medeGa naar voetnoot(c) Laetare noemt, enGa naar voetnoot(d) dat het Gewyde Genootschap alsdan in de Kapel met een Priesterlyk gewaadt van kleur als drooge Roozen verschynt.
Ga naar margenoot+ Deeze Roos heeft drie merkwaardige hoedanigheden, waar van we den Gelovigen der Kerke moeten verklaring doen: bestaande in de kleur, reuk en smaak. De stoffe van de Goude Roos bestaat uit muskus en balzem die men 'er toe bezigt, zynde Zinnebeelden van de Goddelykheit en Menschelykheit van Jesus Christus. 't Is een Roomsche PrelaatGa naar voetnoot(e) die 'er ons deeze schrandere ontdekking van doet.
Des Maandags is 't Kerkbezoeking in deGa naar margenoot+ Kerk der vier Kroonen.
Des Dingsdags in St. Laurens in Damaso.
Des Woensdags in St. Paulus Kerk.
Des Donderdags in St. Martyn der Bergen in St. Silvester in Campo Marso.
Des Vrydags in St. Eusebius en Sta. Bibiana.
Des Zaturdags in St. Niklaas in Carcere.
Op den Vyfden Zondag in de Vasten word 'er Pausselyke Kapel in 't Apostolisch Paleis gehouden; een Noothelpend Bisschop zingt 'er de Mis; vervolgens predikt 'er de Procureur Generaal der Serviten; en 't is Kerkbezoeking in St. Pieter en Feestdag in St. Lazarus buiten de muuren.
Des Maandags is 't Kerkbezoeking in St. Chrysogonus.
Des Dingsdags in St. Quirico en in Sta. Maria in via lata.
Des Woensdags in St. Marcel.
Des Donderdags in St. Apollinarius, en de Bekeerden in de Loopstraat.
Des Vrydags in St. Steven den ronden, en insgelyks Feestdag in St. Marcel ter eere van de Lieve Vrouw van zeven smerten.
Des Zaturdags in St. Jan voor de Latynsche Poort, en in St. Cesarius; men stelt mede het Beeldt van den Zaligmaker in 't Aller Heiligste ten toon, en dat van de H. Maegdt in Sta. Maria Maggiora; 't welk in dien staat blyft tot den Zondag in Albis.
Op den Palm-Zondag word Kapel in 't Apostolische Paleis gehouden; de Paus zegent en deelt alsdan de Palmtakken uit. Vervolgens doet men Processie om de Koninglyke Zaal; en een Kardinaal-Priester zingt de Mis. Insgelyks is 't Kerkbezoeking in St. Jan van Lateranen. In St. Jan der Maroniten doet men een Processie met Palmtakken, en men zingt een plechtelyke Mis in de Syrische taal.