Sapienza. VVijsheyt.
Het is een gemeen gevoelen, dat de Oude door het beeld van Minerva mette Olyve daer by, de Wijsheyt hebben willen uytdrucken, en dat nae de maniere alsse van haer bekent was, en hierom versierden zy datse was gebooren uyt het hoofd van Iupiter, als dieselve kennende voor de aldervolmaecktste, die in geene saecke kost doolen, van 't geene in de macht des Menschen was: jae zy versierden, dat zy drie hoofden hadde, 1. om een ander raed te geven, 2. om voor sich selve alles wel te verstaen, 3. om deughdelijck te wercken: 't welck noch klaerder door de Waepenrustinge en door de Spiesse wort uytgedruckt, waer door zy lichtlijck de uyterlijcke macht van andere tegen staet: wesende dan de Mensche in sich selve versterckt, soo komt hy te hulpe die swack en onmachtigh is, gelijck in een ander voorstel geseyt is.
Het schild met het hoofd van Medusa betoont, dat de Wijse alle de snoode aenwensten en genegentheeden moet afsnijden, en datselve oock bewijsen, leerende den onwetenden, dat zy dieselve moeten vlieden, en daer door werden gebetert.
De Olyve vertoont, dat de innerlijcke en uyterlijcke Vreede, van de Wijsheyt heerkomt, en derhalven soo leggen het veele aldus uyt, dat de tacke, die Aeneas hadde om te gaen na de Aelysische velden, en die nootsaecklijck van Virgilius was versiert, niet anders is, als de Wijsheyt, diewelcke den Mensche uyt alle swarigheyt geleyt, en voert die tot een geluckigh einde.
Eenige hebben die met een Seeve afgemaelt, om uyt te drucken, dat het een eygen werck van de Wijsheyt is, het goede kooren van het kaf, insgelijx het goede saet dat in den ommegangh en handelinge der Menschen is, van het snoode te schiften en uyt te monsteren.