Mansuetudine. Sachtmoedigheyt.
Een Vrouwe met Olijftacken gekroont, hebbende ter sijden eenen Oliphant, waer op zy met de rechter hand leunt.
Sachtmoedigheyt is nae de stellinge van Aristoteles een middelmaetigheyt, diewelcke met een seeckere reeden bepaelt is, ontrent de ontsteltenisse van de Gramschap, voornaemlijck om die te vlieden, en oock somtijts te volgen, in die dingen, en met die persoonen, hoedaenigh, wanneer, en waer het betaemlijck is, en dat uyt Liefde van een deughdlijck en vreedsaem leven.
De Elephant is by de oude Egyptenaeren hier van een afbeeldsel, om dat hy, uyter natuyre, niet wilstrijden, noch met kleynder noch met grooter Dieren, dan hy is, ten zy dat hy dapper geterght zy: Oock als hy in 't midden van een kudde schaepen raeckt, die hem gemoeten, soo sal hy ter sijden af slaen, op dat hy die niet onverhoets soude beschadigen: Iae hy heeft oock soodaenigen gewoonte by dekleynder Dieren, dat wanneer hy gestoort is, soo wort hy door haere tegenwoordigheyt wederom versacht en gestilt. Boven dat verhaelt oock Plutarchus, dat soo wanneer een wandelaer in de Woestijne zijnen wegh heeft gemist, en de Elephant hem ontmoet, soo toont hy hem die niet alleen sachtmoedigh, maer hy sal oock den verdoolden wandelaer weder op den rechten wegh brengen.
De Olijf is een beeld van vreede en sachtmoedigheyt, en daerom wilden de oude Priesters in 't begin, dat alle de beelden van hare Goden souden van Olijfboomen hout gemaeckt worden: 't selve uytleggende dat God een mild gever was van zijne weldaeden aen den Menschen, willende met goedigheyt en sachtmoedigheyt alle haere misdaeden vergeven, en haer den overvloed aller goederen schencken. En 't blijckt aen dit schoon Hierogliphisch beeld, dat de Goden toelieten, gelijck Herodotus verhaelt, wanneer zy van de Spedauricensen wierden gebeden, dat zy doch de onvruchtbaerheyt van haer land, wilden wegh nemen, dat zy tot antwoord kregen, dat die genaede haer soude gewerden, soo zy de beelden van Damia en Aurelia maeckten van Olijfboomen hout. En het schijnt dat hier door, en tot dien eynde, tot sekere tijd by de Milesii een block van Olijfhout brande, sonder hulp van ander vier, daer by te hebben.
Oock seytmen, voor een wonder, dat de Oly soodanige kracht heeft tegens de ongestuymigheden der Zee, dat dieselve, daer in gestort zijnde, het onweer doet stillen. Doch dit laeten wy elck gelooven, die wil.