Vondel
(1861)–Hippoliet van Peene– Auteursrechtvrij
[pagina 71]
| |
Eerste tooneel.VONDEL, ANNA, HANS gezeten in 't verschiet, op zijnen stok leunende.
vondel,
bij de tafel zittende.
Dus alles gerekend zijnde, zal de som tot twintig duizend gulden beloopen. 't Is nauwelijks de helft van 't geen ik bezit, kind, maar gij hebt gewild dat ik bij het deel, welk Joost van zijne moeder te goed heeft, ook het uwe voegde om zijne schulden volkomen te kunnen vereffenen.
anna.
Om de eer van onzen naam te redden.
hans.
Ja, 't is fraai wat gij gedaan hebt, twintig duizend gulden schulden voor een zoon betalen! 't is een meesterstuk van slimheid. Op mijn woord! ik bewonder u beiden. (Opstaande.) Weet ge wat? gij, neef, met al uw verstand gij zijt verdord! een domkop, en gij, nichtje, die zoo slim meent te zijn, gij zijt eene sul.
anna.
Wat zoudt gij gedaan hebben, oom?
vondel.
Ja, ik had u wel gaarne in mijne plaats gezien. | |
[pagina 72]
| |
hans.
In uwe plaats zoû ik den schelm aan zijn ellendig lot hebben overgelaten; hij had het genoeg verdiend. Ik zoû mijnen laatsten stuiver niet gegeven, mij niet geruïneerd hebben, om eenen nietdeuger van de galg te helpen, die morgen zijn losbandig leven en zijne guitestukken zal herbeginnen, als hij die niet reeds herbegonnen heeft.
vondel,
opstaande.
Gij zijt nooit vader geweest, oom, gij kunt dus niet gevoelen wat een kind voor een vader is. Het mag zijn hart verbrijzelen, hem in den grond helpen, hem onder 't gewigt van 't verdriet en van de grievendste folteringen doen bezwijken... het blijft toch zijn kind, zijn bloed, en de liefde welke hij van deszelfs geboorte af aan voor hem heeft opgevat kan hij uit zijn hart niet bannen. Een vader kan zijn kind zien sterven, maar hij kan het zelf, hoe slecht het zij, naar de dood niet geleiden. Dat ware afschrikkelijk, dat ware eene misdaad grooter dan al degene welke een kind tegen zijnen vader kan begaan. Die anders zoû denken ware geen vader, het ware een wangedrocht.
hans.
En wat hebt gij met al die schoone gedachten gewonnen?
vondel.
De hoop dat Joost misschien tot inkeer zal komen en zich beteren. Vandaag vertrekt hij met een schip dat zeilvaardig ligt voor Oost-Indiën. Eens te scheep zal ik hem misschien nooit meer wederzien, maar als 't lot wil dat hij verre van ons en van zijn vaderland sterve, ik zal toch den troost hebben dat hij niet door mij in de schande gestorven is. Hij heeft mij beloofd dat hij zich aan mijnen wil onderwierp en sedert de acht dagen dat wij bezig zijn met onze zaken te regelen, heeft hij zijne belofte gehouden!
hans.
Tot dat het welligt op 't punt zal komen van te vertrekken.
anna.
Oom, gij ziet alles in 't zwart. | |
[pagina 73]
| |
hans.
Voor den drommel! uw mooi broèrtje heeft ons niet gewoon gemaakt alles in rozenkleur te zien. Hij moet maar eenige vrienden ontmoeten die met zijn gek besluit van te vertrekken den spot drijven en dan is alles verbruid; hij verbrast uw geld of hij maakt wêer schulden.
vondel.
Mijn geld zal hij niet meer verbrassen want hij weet wel dat ik er geene meer heb, en wat de schulden betreft, ik geloof dat hij moeite zoû hebben om er nog te maken, niemand zoû hem meer borgen.
hans.
Gave de hemel dat gij in deze goede meening moogt blijven! Ik heb ongelukkiglijk een slechter denkbeeld van uwen zoon; ook zal ik het mij eeuwig beklagen dat ik voor uwe redenen geweken en tot het laatste toe de taak niet volbragt heb, welke ik mij na de dood uwer vrouw had opgelegd: de meesterschap over de familie.
vondel.
Misschien zoudt gij min streng geweest zijn dan ik.
hans.
Zoo denkt gij. - En nu dat gij alles hebt afgestaan, waarmede zult gij leven?
vondel.
Wij hoeven zoo weinig, ik en Anna, dat mijn arbeid voldoende zal zijn. Nu dat het geding aangaande mijn stuk waarschijnelijk dezen morgen naar wensch zal afloopen en dat ik geene vervolgingen meer te vreezen heb, zal ik mij met nieuwen ijver aan 't werk zetten. Intusschen zullen wij eenige voorwerpen van goud en zilver, welke ik als schenkaadjen voor dichtstukjes ontvangen heb, verkoopen om voort mede te leven en de onkosten van 't proces te betalen, die toch zeer gering zullen zijn.
hans.
Bedrieg u niet; als gij het met prokureurs en advokaten te doen hebt komt gij altijd te kort in uwe berekening. | |
[pagina 74]
| |
anna.
Des noods hebben wij nog het halssnoer van moeder dat drie honderd gulden waard is.
vondel.
Neen, kind, dat blijft het uwe en ik hoop er u weldra als bruid mede versierd te zien.
anna.
Laat ons daarvan nog niet spreken, vader. Wij zullen Daniël's terugkomst en het antwoord zijns vaders afwachten. | |
Tweede tooneel.De Vorigen, GRIET.
griet.
De heer Drossaart doet vragen of mijnheer sprekelijk is.
vondel.
Zeker, zeker, laat den Drossaart binnen komen. (Griet vertrekt.) Ik heb een voorgevoel dat deze dag de reeks rampen zal sluiten welke sedert 't verbieden van mijn stuk als 't ware mij over het hoofd gestort zijn. Dezen morgen zag ik eene zwaluw aan 't vensterraam mijner kamer zingend haren nest beginnen en haar zoo vrolijk ziende arbeiden, zeî ik tot haar: ga voort, ga voort, lieve zwaluw, het is 't geluk welk gij weêr in mijn huis brengt.
| |
Derde tooneel.De Vorigen, HOOFT.
hooft.
Ha! vrienden, ditmaal kom ik met goede tijdingen.
allen.
Is 't waar? | |
[pagina 75]
| |
hooft.
De zaak is vereffend en alles is naar wensch afgeloopen. De pleitbezorger Bouwman heeft den Pensionaris bewezen dat het treurspel Palamedes poëtenwerk was en dat men het wel een anderen zin kon geven dan velen deden; de hoofd officier Grootenhuis is van de zelfde gedachte geweest. Uwe vijanden hebben veel gesproken en wederlegd, doch niets behaald. Eindelijk hebben de Schepenen bij meerderheid van stemmen besloten dat uw stuk zal mogen vertoond worden, met uitlating echter van eenige regelen die hun tegen de borst waren en voor 't drukken der welke gij tot eene boete van drie honderd gulden verwezen wordt.
hans.
Drie honderd gulden!
anna,
ter zijde.
Zoo veel!
vondel.
't Is weinig. (Zacht tot Anna.) 't Is veel als men niets meer heeft.
anna.
Wij hebben nog het halssnoer, vader.
vondel.
En nog moed.
hooft.
Het kon veel erger gaan en zonder uw verkregen burgerregt ware de zaak verder dan op de Amsteldamsche schoutsrol betrokken geweest. - En nu, dichter, dat uwe vlugt wederom vrij is, aan 't werk; Palamedes wacht naar eenen opvolger.
vondel.
Het zal mij aan geenen wil ontbreken, aangemoedigd door uwe vriendschap en ondersteund door uwen wijzen raad.
hans.
Maar zoo weinig mogelijk van die pennebeten die de predikanten zoo kwaad maken. | |
[pagina 76]
| |
vondel.
Ik zal dat volk de waarheid nog scherper zeggenGa naar voetnoot(1).
hans.
Dan brengt gij wederom geheel den boêl in de war.
hooft.
Mijnheer Kranen heeft gelijk.
anna.
Herinner u, vader, wat gij zelf in uwen Toetssteen geschreven hebt: ...................
De waarheid, 't is al oud, vindt nergens heil noch heul;
Dus acht men hem voor wijs die vinger op den mond leidt
En stil verbergen kan wat op des harten grond leidt.
vondel.
Die kunst kan ik niet.
hans.
Zij zoû u tot geen achterdeel zijn. Maar 't is verloren tegen eenen doove gesproken, als hij niet hooren wil. In God's naam! Nu dat gij niet meer noodig hebt u tot mijnent te komen verschuilen, ga ik bevelen geven om uwe boeken naar hier te doen terug brengen. Alles ligt over hoop in mijn huis, de duivel kan er zich dood dansen.
vondel.
Het spijt mij, oom, dat ik u zoo veel last heb aangedaan.
hooft.
Indien een oom geen last met zijnen neef had, waarin zoû 't genoegen bestaan van oom te zijn?
hans.
Juist gesproken, heer Drossaart. (Tegen Vondel.) Wanneer vertrekt Joost?
vondel.
Dezen namiddag, om vier ure. | |
[pagina 77]
| |
hooft.
Uw zoon Joost vertrekt?
vondel.
Ja, vriend; gij weet dat ik u van een scheepskapitein gesproken heb die eene reis naar Oost-Indiën stond te doen. Welnu, Joost begeeft zich met hem derwaarts om er op zijne aanbeveling in een koophandelskantoor geplaatst te worden.
hooft.
Dat is zeer goed. Eens verwijderd van zijne vrienden zal zijne losbandige jeugd zich bedaren en met rijperen ouderdom zal ook de rede in hem spreken. Als de grond niet deugt voor zekere jonge boomen, men verplant ze en zij dragen goede vruchten.
hans.
Jonge boomen, ja, maar geene jonge guiten gelijk Joost.
anna.
Oom! laat ons van zijne bekeering niet wanhopen.
hans.
O! voor mij is 't zelfde; ik zal hopen, de hope kost geen geld.
vondel.
En zij is zoo zoet in het ongeluk.
hans.
Nu, ik zal hier voór vier ure terug zijn. Heer Drossaart, uwe onderdanige...
hooft.
Ik vergezel u.
vondel.
Zoo spoedig weg?
hooft.
Ik was alleenlijk u van den uitslag des gedings komen berigten. Thans wachten mij dringende bezigheden. - Vaarwel. | |
[pagina 78]
| |
vondel.
Ik zal u uitgeleiden en wij zullen langs den tuin gaan, de lucht zal mijn hoofd goed doen.
hooft.
En de bloemen zullen uwe zinnen verkwikken, misschien uwe Musa aanprikkelen.
vondel.
O! nog niet, mijn geest mangelt het aan vuur, mijn lichaam aan krachten.
hooft.
Alles zal op zijnen tijd terug komen. Welaan, vriend. (Hij neemt hem onder den arm en vertrekt met hem regts, na Anna gegroet te hebben.)
anna,
Hooft insgelijks groetende.
Mijnheer de Drossaart...
hans,
zacht tegen Anna.
Zie maar dat ge Joost's reisgeld wat besnoeit; wij hebben nu nog drie honderd gulden boete te betalen.
anna.
Wees gerust, oom, wij zullen dat wel schikken.
hans.
Best. (Vertrekkende.) Drie honderd gulden boete! en zij heeten dat de zaak vereffenen! ha! pleitvogels! pleitvogels!
(Af regts.)
| |
Vierde tooneel.ANNA, alleen.
Drie honderd gulden... Welaan, (zij gaat naar het meubel waarin het halssnoer ligt,) er valt niet meer te aarzelen, wij moeten het halssnoer verkoopen om ons aanzien te bewaren en een ander met onzen toestand niet te moeten bekend maken. Laat ons arm zijn maar toch onze trotschheid niet verzaken. (Zij haalt het halssnoer uit een kistje.) Hier is het. Duurbaar kleinood, gij hebt den hals
| |
[pagina 79]
| |
mijner moeder op haren huwelijksdag versierd, op eenen dergelijken dag moest gij ook om den mijnen hangen, dit kan thans niet meer zijn; onze eer wil dat wij scheiden. Vaarwel dus, duurbaar kleinood. Als Daniël terug komt heb ik geen ander sieraad noodig dan zijne liefde, is 't niet waar? En ik mag mij zonder leedwezen van u ontdoen, ik mag u verkoopen. | |
Vyfde tooneel.De Vorige, JOOST op de laatste woorden binnenkomende.
joost,
ter zijde.
Wat zegt zij?
anna,
zonder Joost te zien.
Nog eens, vaarwel, kleinood, en een afscheidskus ter gedachtenis mijner moeder. (Zij sluit het kistje weder toe.)
joost,
ter zijde.
't Is het halssnoer!
anna,
hem ontwarende sluit zij het kistje in het meubel.
Joost!
joost.
Anna, waar is vader?
anna.
Vader is den heer Hooft en oom tot aan de achterdeur van den tuin gaan uitgeleiden.
joost.
Ga hem verwittigen dat ik klaar ben en op zijne bevelen wacht om te vertrekken.
anna.
Dat is wel, Joost; gij hebt vader sterk beleedigd, maar voor alle kwaad, als men tot inkeer komt, is er vergiffenis.
joost.
Men beweert het. | |
[pagina 80]
| |
anna.
Vader heeft dezen morgen gezegd dat het geluk wêer in zijn huis ging komen.
joost.
Nu dat ik vertrek, ik versta u.
anna.
Dit zeî hij niet omdat gij vertrekt maar omdat hij den goeden uitslag van zijn proces voorzag. Gij weet dat thans alles vereffend is.
joost.
Zoo veel te beter. Gij zult nu te samen gelukkig zijn... alles is vereffend en van mij zijt gij binnen eenige uren voor goed ontslagen, 't is een dubbel geluk.
anna.
Joost!
joost.
O! ik benijd het niet; elk op zijne beurt, dat is billijk. Ik heb zoo veel geluk in mijn leven genoten, geluk zooals ik het versta, dat ik aan niemand iets moet benijden. Ik heb mijn vol deel gehad van alles wat de zinnen en het harte streelt, ik heb mij niet te beklagen.
anna,
bitterlijk.
U niet te beklagen!
joost.
Ja, ik had misschien een ander soort van geluk kunnen kiezen, maar ik heb het lot laten geworden; het heeft met mij kruis of munt gespeeld, 't is te zeggen deugd of ondeugd, het lot heeft dit laatste geworpen. Het is mijne schuld niet, het is die van het lot.
anna.
Ach! Joost, had gij gewild...
joost.
Willen is niet altijd kunnen. Er zijn in het leven stroomen die u ondanks u zelven medeslepen.
anna.
Ik begrijp dat degenen die zonder steun, zonder gids, | |
[pagina 81]
| |
zonder beschermer op de wereld zijn, aan dit gevaar niet ontsnappen, maar gij die steeds eene vaderlijke hand tot u gereikt zaagt, die de raadgevingen van eenen deugdzamen grijzaard gelijk uw oom gedurig hoordet, die een roemrijken naam te dragen, een treffelijk aanzien te bewaren hadt, dat gij zoo laag in den afgrond gevallen zijt, zoo iets stoot tegen de borst, zoo iets ergert en walgt.
joost.
Genoeg; al deze verwijtingen kunnen niet herstellen wat onherstelbaar is. Men heeft mij tien jaar lang zedeleer gepreêkt, 't is niet als ik op 't punt ben van te vertrekken dat men moet herbeginnen. Ik onderwerp mij aan een uitdrukkelijk bevel mijns vaders, 't is genoeg, 't is meer dan ik van mijzelven verwacht heb. Als gij de kalmte die voor een oogenblik in mijn hart heerscht, gaat stooren, als gij mijn verlamd bloed weêr in beweging gaat brengen, dan weet ik niet of ik nog den moed of den wil zal hebben van te vertrekken. Nog eens, ga vader verwittigen.
anna,
vertrekkende.
Ongelukkige! bedorven tot in de ziel, verloren en zonder hoop. (Af regts.)
| |
Zesde tooneel.JOOST, alleen.
Vertrekken! en ik zal ze hier gelukkig laten terwijl ik op vreemden bodem, ver van mijn vaderland, verwijderd van mijne vrienden, een bestaan moet gaan zoeken dat vol onzekerheid is. En nadat ik honderd zeegevaren met moed zal te boven gekomen zijn, nadat ik met een lichaam door den scheepsarbeid afgemat, met trekken door de zonne misvormd ginds zal aankomen, wat zal ik er vinden? verlatenheid, armoede en verkwijning. En wanneer men hier eindelijk het nieuws mijner dood zal vernemen, dan zal men er zich over verheugen als over eene goede tijding, | |
[pagina 82]
| |
want zij zullen nog zelfs het kortstondig verdriet niet hebben een traan op mijn graf te moeten storten. Vervloekt! de kans is niet gelijk, zij is te goed voor hen en te slecht voor mij. Elk moet zijn juist deel hebben. Ik wil nog gelukkige dagen... het ontbreekt mij slechts aan geld... in die kas ligt het halssnoer... ik heb er zoo veel regt op als een ander... welaan. - De sleutel op 't slot, goed... dat spaart mij de moeite om het open te breken. (Hij opent de kas).
| |
Zevende tooneel.De Vorigen, GRIET.
griet,
nog buiten.
Mejuffer Anna! mejuffer Anna!
joost,
het kistje uit de kas nemende.
't Was tijd.
griet,
binnen.
Ha! zijt gij het, mijnheer Joost.
joost,
ter zijde.
Het halssnoer is geld, het geld is geluk... en nu, nu vertrek ik niet meer. (Af.)
griet.
Wat heeft hij daar uit die kas gehaald? | |
Achtste tooneel.
de vorige, VONDEL, ANNA, regts opkomende.
vondel.
Welnu, waar is Joost?
griet.
Hij vertrekt daar zoo even van hier.
anna.
Hoe? | |
[pagina 83]
| |
vondel.
Heeft hij u gezegd waar hij ging?
griet.
Neen, hij heeft mij niets gezegd, ik bragt juist dezen brief voor u, denkende mejuffer Anna hier te vinden.
vondel.
Een brief!
griet.
Uit den Haag.
anna.
God! misschien van Daniël.
vondel.
Zie het opschrift.
anna.
Neen, 't is van Daniël niet.
vondel.
Dan zal het van zijn vader zijn. Griet, ga zien of Joost op zijne kamer niet is. (Hij breekt den brief open.)
griet.
Ja, mijnheer. (Af.)
| |
Achtste tooneel.ANNA, VONDEL.
vondel,
de handteekening ziende.
Gelijk ik zeg, van Daniël's vader. (Hij leest stil.)
anna.
Van hem! ach! ik weet niet of het van blijdschap of van angst is, maar mijn hart klopt zoo geweldig... Lees, vader, lees, dat het bedare.
vondel.
Ach! ik had nog dezen slag te kort.
anna.
Vader! vader! gij verbleekt, gij beeft... wat staat er dan in dezen brief? | |
[pagina 84]
| |
vondel.
Lees hem.
anna,
den brief verwonderd nemende terwijl zij de oogen op haren vader gevestigd houdt.
Ik hem lezen!
vondel.
Lees hem, gij hebt meer moed dan ik.
anna.
God! wat ga ik vernemen? (lezende.) ‘Gij hebt mij de eer gedaan eenen brief te schrijven, en ik reken het mij tot pligt u een onbewimpeld en openhartig antwoord daarop te sturen. Een huwelijk tusschen mijn zoon en mejuffer uwe dochter is eene volstrekte onmogelijkheid. Nimmer zal ik mijne toestemming in eene vermaagschapping geven die strijdt met mijne grondbeginselen, met mijne gevoelens, met mijne eer. Van heden af heb ik mijn zoon geboden alle betrekkingen met uwe dochter te staken, hij zal mij gehoorzamen, hij zal haar niet meer wederzien en haar vergeten... (herlezende.) hij zal... haar... niet meer wederzien... en... haar... vergeten... (in tranen uitbarstende.) O! mijn God! mijn God!..
vondel.
Moed, mijn kind, moed.
anna,
lezende.
Hij zal haar niet meer wederzien en... haar... vergeten. (Ophoudende.) O vader! ik kan niet meer... ik kan niet meer.
vondel,
den brief nemende
Welnu, wij zullen elkander ondersteunen. (Lezende.) ‘Indien hij echter wederspannig ware, indien hij tegen mijnen wil nog in uw huis kwam, ik beroep mij op uw eergevoel, op dat uwer dochter om mij eenen zoon te behouden dien ik anders zoû moeten verstooten. Zoek een middel, een krachtig middel om hem alle hoop voor altijd te ontnemen en ik zal u mijne achting, mijne...
| |
[pagina 85]
| |
anna,
hem onderbrekende.
Genoeg, vader! het is onnoodig verder te lezen. Wij zullen doen wat men van ons eischt.
vondel.
Maar ongelukkige, men eischt uw leven.
anna,
op den brief wijzende.
‘Zoek een middel, een krachtig middel... om hem alle hoop voor altijd te ontnemen.’ - Welnu, ik heb dit middel gevonden.
vondel,
ongerust.
Anna, wat is uw voornemen?
anna.
O! wees zonder kommer, ik zal hem die hoop niet ontnemen door eene misdaad. Acht dagen zonder tijdingen, ik moest het gedacht hebben... Daniël heeft mij reeds vergeten... mij vergeten! God! is het mogelijk! men vergeet dan zijnen eed gelijk men een ijdel woord vergeet... en ik die hem boven alles op de wereld lief had... O vergiffenis! vader, vergiffenis! indien ik dit zeg... mijne bovenmatige liefde doet mij dwalen. - O Daniël! waarom zijt gij ooit gekomen? waarom heb ik u ooit gezien? | |
Negende tooneel.De Vorigen, GRIET.
griet,
driftig opkomende.
Mijnheer, mejuffer, mijnheer Daniël is daar.
anna.
God!
vondel.
Hij komt terug!
griet.
Hij wacht in de voorzaal.
vondel.
Ondanks het bevel zijns vaders! Wat gaan wij doen? | |
[pagina 86]
| |
anna.
Onzen pligt. Neem dezen brief, vader... ik, ik weet niets, ik heb niets vernomen en ik zal Daniël ontvangen.
vondel.
Maar...
anna.
O vader! laat mij hem alleen spreken; uwe tegenwoordigheid zoû mij verraden en ik heb al mijne kalmte, al mijnen moed noodig.
vondel.
Wees toch redelijk en onderneem niets dat boven uwe magt is.
anna.
God zal mij bijstaan. Ga, vader, ga gerust. Men heeft ons op onze eer beroepen... onze eer zal hun voldoening geven.
vondel.
Volbreng dan uwe taak, engel. (Hij kust ze op het voorhoofd.) En nu, nog eens moed.
(Hij vertrekt links.)
anna.
Ja, vader, ja. (Tegen Griet.) Laat mijnheer Daniël binnen komen. (Griet vertrekt.) O mijn God! mijn God! hoe beef ik! Indien ik ging wankelen, bezwijken eer ik aan het einde ben... Welaan, geene zwakheid... Daar is hij.
| |
Tiende tooneel.De Vorige, DANIEL.
daniël.
Anna! Anna! eindelijk zie ik u weder.
anna,
zeer koel.
Wij waren u niet meer verwachtende, mijnheer Bicker.
daniël,
verwonderd.
Mijnheer Bicker! wat beteekent die naam?
anna.
Die naam is de uwe; verwondert hij u? | |
[pagina 87]
| |
daniël.
Op dit oogenblik, ja... en die toon...
anna.
Die toon heeft niets vreemds in zich.
daniël.
Wat is er dan in mijne afwezigheid gebeurd? Om de liefde God's! verklaar mij deze koelheid waarmede gij mij hier ontvangt.
anna.
Noem geene koelheid wat slechts een gevolg van 't verdriet kan zijn, welk wij sedert eenigen tijd hebben.
daniël.
O! gij kunt het mij niet verbergen... in uwe blikken lees ik een onheil... Anna! Anna! spreek! doe mij niet sterven.
anna,
ter zijde.
Wat marteling! (Luid.) Mijnheer, er zijn in het leven zonderlinge droomen, wonderbare begoochelingen; wat men voor eene wezenlijkheid neemt zijn somtijds maar vliegende gedachten, ijdele verschijningen.
daniël,
angstig.
Anna, wat wilt gij zeggen?
anna.
Dat ik een oogenblik aan de wezenlijkheid van ons geluk geloofd heb en dat ik thans...
daniël.
Welnu?
anna.
Ik zie thans dat ik gedwaald heb.
daniël.
O! ik begrijp alles... Het is mijn vader die u geschreven heeft.
anna.
Wat zoû hij mij geschreven hebben?
daniël.
't Geen hij mij zelf gezegd heeft, dat hij zijne toestemming | |
[pagina 88]
| |
in ons huwelijk niet gaf. Maar dat u dit niet ontmoedige noch bedroeve... ik heb gezworen dat gij mijne vrouw zult worden ondanks al de hinderpalen die er tusschen ons kunnen opkomen.
anna.
Dit zwerende hebt gij zeker aan eene hinderpaal niet gedacht die onoverwinnelijk is.
daniël.
Hoe?
anna.
Ik ben van diegenen die de vaste overtuiging hebben dat een opregt huwelijk onmogelijk is als het niet door wederzijdsche liefde wordt aaneengeknoopt.
daniël.
Die overtuiging heb ik ook.
anna.
Welnu, gij kunt geene vrouw huwen die u niet bemint.
daniël.
Zeker, zeker, maar gij, Anna, gij?
anna,
ter zijde.
O mijn hart! mijn hart!
daniël.
Welnu?
anna.
Welnu, ik, mijnheer Daniël...
daniël.
Voleind...
anna,
zich geweld aandoende
Ik... bemin u niet.
daniël.
Wat zegt gij?
anna.
De waarheid!
daniël.
Maar dat is eene logen, eene schandelijke logen... En al die bekentenissen, die liefdeblijken waarvan uw mond slechts eenige dagen geleden, overstroomde? | |
[pagina 89]
| |
anna.
Ik heb gedwaald.
daniël.
Het was dus om mij te misleiden, om met mij den spot te drijven... Gij zegdet dat gij mij zoo veel bemindet als uw vader, en het was eene logen... dat mijne liefde uw leven, uw gelukzaligheid was, en het was eene logen. Eindelijk gij zegdet dat gij voor mij zoudt gestorven zijn en gij doodt mij.
anna,
ter zijde.
God! wat moet ik al hooren.
daniël.
Maar, rampzalige! zijt gij wel zeker dat gij bij uw verstand zijt? Verzamel uwe zinnen... weet gij wat gij gezegd hebt?
anna.
Ik weet het.
daniël.
Ach! Anna, gij zegt dit om mij te beproeven, niet waar? om mijne liefde op den toets te stellen... Men heeft u dit bevolen... Ach! uit mededoogen! doe mij zoo niet lijden; zeg mij dat het een valstrik is, en vergeef mij mijne harde woorden van zoo even. Anna! Anna! ik vraag het u op de knieën... zeg dat gij mij nog bemint gelijk eertijds.
anna.
Sta op, mijnheer, indien men u in dezen toestand vond...
daniël,
opstaande.
En wie, buiten uw vader, zoû er iets op te zeggen hebben?
anna.
Wie?
daniël.
Ha! ... ja... ja... ik begrijp het... Zinnelooze die ik ben... ik heb niet gedacht dat gedurende mijne afwezigheid een ander, een medeminnaar... | |
[pagina 90]
| |
anna,
ter zijde.
Wat zegt hij?
daniël.
Uwe wreede koelheid, uwe bittere onverschilligheid, verklaren mij thans alles. Een ander heeft u van liefde gesproken...
anna.
Welnu, ja...
daniël.
Gij hebt hem aanhoord?
anna.
Ja.
daniël.
En... gij hebt hem bemind?
anna.
Ja.
daniël,
uitbarstende.
O! dat is te veel snoodheid! Gij verbrijzelt mijn hart, gij vernietigt mijn geluk, gij geeft mijn leven prijs aan de wanhoop en gij schrikt niet voor mijne regtmatige wraak... o! 't is dat gij wel weet dat men zich niet wreekt over de vrouw welke men veracht.
anna.
Ach! ik houd het niet meer uit... Daniël! Daniël!
daniël.
Weg van mij, ellendige! ... Mij de wanhoop en de dood, maar u de schande en de verachting! (Hij vertrekt.)
anna,
gillende en ten gronde zinkende.
Ach! | |
Elfde tooneel.ANNA, VONDEL, GRIET.
vondel,
tot haar loopende.
Anna! mijn kind! | |
[pagina 91]
| |
griet.
God! mejuffer! ...
vondel.
Wat hebt gij gedaan, ongelukkige?
anna.
Ik heb mijne offerande volbragt.
vondel.
Hemel! maar gij zijt bleek als de dood, gij doet mij schrikken.
anna.
't Is niets, vader, niets, maar de schok is zoo hevig geweest dat ik hem niet heb kunnen wederstaan.
vondel.
En Daniël?
anna.
Daniël is vertrokken maar hij heeft mij zijne verachting gelaten.
griet.
Hemel!
vondel.
Wat hebt gij hem dan gezegd?
anna.
Ik heb hem gezegd, vader, dat ik eene eerlooze was. O Daniel! Daniël! (Zij barst in tranen uit.)
| |
Twaalfde tooneel.De Vorigen, HANS.
Verraad! verraad! Joost vertrekt niet.
allen.
Wat zegt gij, vertrekt hij niet?
hans.
Of liever hij is reeds vertrokken, maar 't is niet naar Oost-Indiën, 't is naar den Haag.
allen.
Naar den Haag! | |
[pagina 92]
| |
hans.
Een persoon die hem ontmoet heeft zeî dat hij drager was van eene aanzienelijke somme gelds.
vondel.
Ach! een nieuw schelmstuk!
anna.
God! wat vermoeden! (Zij ijlt naar het meubel.) Vader! het is weg! ... het is gestolen!
vondel en hans.
Wat?
anna.
Het halssnoer van moeder.
griet.
Ach! Het is Joost geweest, ik heb het meenen te zien.
vondel.
Joost, Joost, een dief!
hans.
Ik heb het voorzegd; als men op de baan der misdaad is blijft men niet meer staan.
anna.
Nu hebben wij niets meer. Ach! Ik leed nog niet genoeg!
vondel.
O God! gij die regtvaardig zijt, aanhoor mij: ik vraag u voor de onschuldige dochter die mij alles heeft opgeofferd, uwen heiligen zegen, voor den misdadigen zoon die mij in den grond heeft geholpen, uwen vloek, uwe vermaledijding.
griet.
O mijnheer! mijnheer!!
einde van het vierde bedrijf.
|