Vondel
(1861)–Hippoliet van Peene– Auteursrechtvrij
[pagina 93]
| |
Eerste tooneel.VONDEL, ANNA, links van den aanschouwer in eenen zetel slapende. Voor haar eene tafel waarop eene brandende lamp, eenige halfgekleurde prenten, beeldekens, penseelen, verw, enz.
vondel,
regts opkomende, hij is oud en gebroken.
Arme meid! ik was er zeker van, zij heeft nog eens den nacht aan 't prentenkleuren overgebragt en door de vermoeijenis overmeesterd is zij in slaap gevallen. Stooren wij hare rust niet, ik zal zelf voor het ontbijt zorgen. (Hij gaat naar de eetkas.)
anna,
droomende.
Daniël! Daniël! (Ontwakende.) Reeds dag! ik heb dan waarlijk geslapen. (Zij blaast haar licht uit.) O! Wat schoone droom heb ik gehad. - Hoe vader! zijt gij reeds daar?
| |
[pagina 94]
| |
vondel.
Ik heb u nog eens op 't feit betrapt, he! Gij hebt weêr geheel den nacht gewerkt... Anna, het is niet wel, gij zult eindigen met u ziek te maken.
anna.
Och! neen, vader, ik ben kloek, ik. Ten anderen, mijn werk moest af zijn, ik heb beloofd het dezen morgen naar huis te dragen. De prentverkooper wacht er na en hij zal mij betalen; iets waarin hij zeer wel zal doen, want wij hebben gisteren ons laatste geld aan den geneesheer gegeven die u gered heeft.
vondel.
Had hij mij liever laten sterven, ik zoû u thans tot last niet zijn.
anna.
Ha! vader, wilt gij zwijgen; het is slecht wat gij daar zegt. Ben ik niet gelukkig dat ik u in uwe langdurige ziekte door mijnen handenarbeid heb kunnen bijstaan, en dat ik mag zeggen: aan mijne zorgen heeft mijn vader deels de herstelling zijner gezondheid te danken.
vondel.
Gij zijt eene edele ziel die meer geluk op deze aarde zoû verdiend hebben.
anna.
Ik beklaag mij over mijn lot niet. Eens dat gij weder kunt werken zal onze toestand beteren en uw roem zal mijn geluk vermeerderen.
vondel.
Ik hoop dat ik weldra mijne pen zal kunnen hervatten, want ik gevoel dat ik dagelijks verkloek, dank aan dien goeden wijn welken mij die onbekende vriend sedert veertien dagen ten geschenke zendt.
anna.
't Is toch zonderling. En vermoedt gij niet wie het kan zijn? | |
[pagina 95]
| |
vondel.
Sedert de armoede in ons huis gekomen is, heb ik al mijne vrienden den eenen achter den anderen zien verdwijnen. Dezen zijn gestorven, genen hebben ons vergeten. Oom zaliger heeft de reeks geopend van degenen die ons voor eeuwig verlaten hebben. Onze goede vriend de Drossaart Hooft heeft hem sedert vier jaren in 't graf gevolgd, onze vijanden alléen zijn gebleven en van dezen hebben wij niets te verwachten.
anna.
Ik heb den knecht die ons reeds twee maal wijn gebragt heeft, ondervraagd; hij is zoodanig bescheiden dat ik niets heb kunnen vernemen.
vondel.
Welke de hand zij die zich zoo edelmoedig tot ons uitstrekt, ik zal ze danken en zegenen.
anna.
En den onbekenden vriend eene plaats in onze gebeden geven nevens degenen wier lot ons even onbekend is.
vondel.
Drie weken geleden, in het hevigste mijner ziekte, was het vijf-en-twintig jaar dat Joost gevlugt is en Daniël ons wanhopig verlaten heeft, hebt gij het u herinnerd, Anna?
anna.
O vader! die dag staat hier te diep geschreven om hem ooit te kunnen vergeten.
vondel.
En sedertdien geen nieuws meer van beiden, tenzij dat Joost drie dagen na zijne aankomst in den Haag, verdwenen is men weet niet waar naar toe, en dat Daniël denzelfden dag op 't schip is gegaan waarmede Joost moest vertrekken. Alle twee zullen reeds deze aarde verlaten hebben.
anna.
't Is mogelijk, 't is reeds te lang geleden. En echter kan ik mij van zekere hoop niet ontmaken. Dezen morgen, ge- | |
[pagina 96]
| |
durende de weinige stonden van mijnen slaap, heb ik Daniël wedergezien.
vondel.
In uwen droom?
anna.
Ja, maar ik zag hem jong en schoon gelijk hij vertrokken is en niet zoo als de jaren hem zouden veranderd bebben. Hoe kan een droom toch zulke zonderlinge verschijnselen voor onzen geest brengen!
vondel.
De droomen zijn somtijds de herinneringen van den dag die op alle wijzen en onder alle vormen zich 's nachts in onzen geest komen wederkaatsen.
anna.
Helaas ja! - Alvorens deze prenten naar den winkel te dragen, vader, wil ik uw ontbijt bereiden of liever voortzetten; op uwen geliefdkoosden thee moogt gij nog niet denken, dat weet ge, die drank is te flauw; een glas goede wijn met een weinig rijstbrood, dat is veel kloeker.
vondel.
Wij moeten zuinig zijn met onzen wijn, kind lief, de kelder is niet meer voorzien gelijk vroeger als wij rijk waren.
anna.
De flesch is nauwelijks begonnen en daar gij toch geen dronkaard zijt hebben wij er nog voor verscheidene dagen. (Intusschen heeft zij de tafel gedekt, een stukje rijstbrood uit de kas gehaald en een beker wijn geschonken.) Zie daar, vader, zet u nu, en wel mag het u bekomen.
vondel.
En gij, meisje, gaat gij niet ontbijten?
anna.
Later, later, bekommer u met mij niet. Ik ga eerst mijn werk dragen.
vondel.
Hebt gij gisteren avond de versjes naar den prins van Sint Lucas' Gilde gedragen? | |
[pagina 97]
| |
anna.
Ja, vader, en ik vergat het u te zeggen, de geneesheer heeft er mij sterk voor bekeven.
vondel.
Waarom?
anna.
Omdat ik u heb laten werken.
vondel.
Bah! het is wel de moeite waard... ik moest toch iets doen voor het feest van het Gilde waarvan ik dichtmeester ben. Geef mij eens Virgilius.
anna.
Uwe vertaling?
vondel.
Neen den oorspronkelijken.
anna,
een boek van de kas halende.
Gij gaat u wêer kwaad bloed maken, gemelijk zijn omdat gij uwe vertaling tot het vuur niet gedoemd hebt.
vondel.
Ik beloof u van neen.
anna.
Welnu, zie daar, maar vergeet uw ontbijt niet, hoort gij.
vondel.
Weest gerust, beste Anna, en zie, om u te vrede te stellen zal ik aanstonds beginnen.
anna,
de prenten nemende.
Dat is goed. - Vaarwel, vader, ik ben dadelijk terug.
vondel.
Op uw gemak, meisje... ik zal mij niet vervelen als ik met zulke vrienden ben. (Hij wijst op den boek.)
| |
[pagina 98]
| |
Tweede tooneel.VONDEL, alleen.
Virgilius, ziedaar wezenlijk een groot dichter. Men zegt dat hij Octavia, de zuster van keizer Augustus bij 't voorlezen eener brok uit zijne AEneïs in bezwijming deed vallen en dat de prinses nadat zij bekomen was, hem tien groote zilveren sestercen voor elken dichtregel gaf. Ach! had ik op mijne letterbaan slechts in de schaduwe zijns roems mogen treden... Ik gevoelde mij echter met het heilig vuur bezield, maar dat vuur is gedoofd geworden door 't verdriet, 't ongeluk en de moedeloosheid. Een oogenblik zijn mij het leven en de moed terug gekomen en ik heb Gijsbrecht van Amstel geschreven, ik heb Maria Stuart op 't tooneel gebragt, maar mijne vijanden hebben op nieuw mijnen arbeid gedoemd en mijn hart heeft dezen laatsten slag niet kunnen wederstaan, het is eronder bezweken. Dan is op nieuw de armoede gekomen en met haar de ziekte... en nu kwijn ik gelijk eene plant zonder levenssap, zonder voedsel. (Opstaande.) Echter is niet alles in mij uitgedoofd, ik gevoel het... ja, mijn geest wacht maar op gelukkigere dagen om wêer vruchtbaar te worden... Dat mijn lot betere en ik zal nog werken, ik zal mijnen begonnen Lucifer voltooijen, ik zal hem op 't tooneel zien verschijnen, nog beter ik zal hem hooren toejuichen.
| |
Derde tooneel.De Vorige, DANIEL.
daniël,
ter zijde.
Daar is hij! (Luid.) 't Is aan den heer Vondel dat ik de eer heb te spreken?
| |
[pagina 99]
| |
vondel.
Aan hem zelven, mijnheer.
daniël,
ter zijde.
Hij herkent mij niet. (Luid.) Men heeft mij veel van u gesproken, mijnheer, en ik wenschte eenige oogenblikken onderhandeling met u te hebben.
vondel.
Met het grootste genoegen... gelief uw gemak te nemen, mijnheer...
daniël.
Blijf, ik zal zelf een stoel nemen.
vondel,
ter zijde.
't Is zonderling, die stem schijnt mij niet onbekend, maar ik kan mij niet herinneren waar en wanneer ik ze gehoord heb.
daniël.
Gij zijt lang ziek geweest, naar ik vernomen heb.
vondel.
Ja, mijnheer, zeer lang. Sedert vijf-en-twintig jaren ben ik om zoo te zeggen niet meer gezond geweest.
daniël.
Sedert vijf-en-twintig jaren?
vondel.
Ja, op dat tijdstip heb ik veel ongelukken gehad... Ik heb geheel mijne fortuin verloren, mijn zoon is schandelijk het vaderlijk huis ontvlugt en mijne dochter...
daniël,
driftig.
Uwe dochter, mijnheer, hebt gij over haar te klagen?
vondel.
Over haar! over mijne Anna! Ha! mijnheer... Maar laat ons van mijne dochter niet spreken, het doet mij te veel leed. Gij ziet overigens genoeg op mijne verouderde en uitgemergelde wangen dat ik veel en lang geleden heb.
daniël.
Ja, mijnheer, ik zie het, maar gij zijt het alleen niet, ik ook, mijnheer, heb geleden. | |
[pagina 100]
| |
vondel.
Gij, mijnheer?
daniël.
Ja, maar ik hoop thans op betere dagen.
vondel.
Gelukkig is hij die zulke hoop kan voeden.
daniël.
Sedert verscheidene jaren hebt gij aan de regeerders van Amsteldam eene bediening gevraagd?
vondel.
Ja, mijnheer, maar tot hiertoe heb ik niets kunnen bekomen; niemand heeft zich verwaardigd voor mij te spreken en gij weet het, als men geene voorspraak heeft, is het moeijelijk aan iets te geraken. Ik heb geene magtige vrienden meer zoo als vroeger, mijnheer.
daniël.
Gij hebt welligt betere.
vondel.
Hoe?
daniël.
Mij, bij voorbeeld.
vondel.
Mijnheer, gij verwondert mij hoe langer hoe meer. Toen gij hier binnen gekomen zijt heeft uwe stem mij getroffen en nu zegt gij dat gij mijn vriend zijt. Och! zeg mij, waar heb ik u gezien? Waar heb ik u gekend? Help mij, om 's hemels wil! in mijn verzwakt hoofd het verledene terug roepen.
daniël.
Blijf bedaard; voor het oogenblik heb ik eene edelere zending te volbrengen.
vondel.
Eene edelere zending?
daniël.
Luister en gij zult mij begrijpen. Drie maanden geleden, na eene langdurige reis en na een gedwongen afzijn van | |
[pagina 101]
| |
een groot getal jaren, landde ik met een fransch schip dat van Oost-Indiën kwam, op de kusten van Marseilje.
vondel.
Gij kwaamt van Oost-Indiën, mijnheer?
daniël.
Ja; een man, een bedelaar, sprak mij aan en vroeg mij schier smeekend of hij mijn reisgoed naar de herberg al waar ik voornemens was den nacht over te brengen, mogt dragen. Op mijn bevestigend antwoord nam hij met meer moed dan kracht mijnen koffer op den schouder en wij zetteden te samen onzen weg voort. Nauwelijks eenige stappen ver zijnde bezweek hij onder den last en zonk ten gronde neder. Ik vroeg hem of hij niet gewoon was zulken arbeid te doen? ... hij antwoordde dat het van flauwte was en dat hij in twee dagen nog niet had geëten.
vondel.
Die ongelukkige!
daniël.
Zoo dacht ik ook. Ik deed een ander arbeider den koffer opnemen, doch leidde den ongelukkige naar de herberg mede, alwaar ik hem braaf liet eten en drinken. Van den eersten af aan had mij zijn tongval getroffen en toen ik hem zegde dat hij zeker geen franschman was, bekende hij mij Nederlander te zijn.
vondel.
Dus een landgenoot.
daniël.
Nog beter, een Amsteldammer.
vondel.
Een Amsteldammer, is het mogelijk! En gij zegdet daar zoo even dat gij hier eene edelere zending te volbrengen hadt... ach! mijnheer, het is al bevende dat ik het u vraag... zijn naam? ... zijn naam? ...
daniël.
Joost Vondel! | |
[pagina 102]
| |
vondel.
Mijn zoon, mijn zoon leeft en hij bedelt... O! ziedaar waarhêen de misdaad en de vloek eens vaders geleiden.
daniël.
Hij bedelt niet meer, ik heb hem brood en huisvesting gegeven.
vondel.
Gij!
daniël.
Sedert veertien dagen is hij met mij te Amsteldam.
vondel.
Wat zegt gij?
daniël.
Bij mijne aankomst was mijne eerste zorg onderrigtingen nopens u en uwe dochter in te winnen; ik vernam dat gij uit eene gevaarlijke ziekte kwaamt, en een hervallen vreezende dorst ik niet eerder tot u komen dan na uwe volkomene herstelling.
vondel.
En ondertusschen zondt gij mij wijn, want nu raad ik het, die onbekende verzorger waart gij.
daniël.
Ik wilde door alle middelen uwe gezondheid bespoedigen en het ongelijk herstellen u en uwe dochter door mijnen vader aangedaan.
vondel.
Door uwen vader... o hemel! wacht! ja, ja, het is zoo... Gij zijt... gij zijt... ach! ... zoo veel aandoeningen... mijn hart... mijn hart! moest ik nu sterven!! (Hij valt in zijnen armstoel.)
daniël.
Hemel! hij bezwijmt... help! help! ... | |
[pagina 103]
| |
Vierde tooneel.De Vorigen, ANNA.
anna,
binnen stuivende.
God! mijn vader! mijn vader!
daniël,
ter zijde.
Zij is 't... ach! ik kan mij nauwelijks inhouden.
vondel,
bekomende.
't Is niets... 't is voorbij.
anna.
Wat heeft er u dan gelet?
vondel.
Vraag het aan mijnheer.
anna.
Aan hem... (Hem strak beziende en nog twijfelende.) Aan... hem... maar... neen.. neen... ja toch... ach! hij is 't! 't Is Daniël!
daniël,
haar in zijne armen ontvangende.
Anna!!
anna,
zich uit zijne armen terugtrekkende.
Mijnheer Bicker! vergeef mij een oogenblik van opgetogenheid, welke ik niet heb kunnen overmeesteren.
daniël.
O! thans geen veinzen meer. Ik weet alles; mijn vader zaliger heeft mij bij zijn testament een brief gelaten waarin hij mij laat weten welke offerande hij u eertijds had opgelegd, en hoe hij wil dat ik thans zijn ongelijk herstelle.
anna,
ter zijde.
Wat zegt hij?
daniël.
Maar alvorens moet ik mijne zending bij uw vader geheel volbrengen. Hier digt bij op den hoek der straat, staat er een ongelukkige in wanhoop; hij wacht naar een woord, een teeken om voor uwe voeten te vallen.
vondel.
Mijn zoon! het is mijn zoon! | |
[pagina 104]
| |
anna.
Joost! Joost! hij ook leeft nog?
daniël.
Ja, Anna, hij leeft nog omdat hij niet kon sterven zonder de vergiffenis zijns vaders.
vondel.
Dat hij dan kome, ik zal zien of zijn berouw groot genoeg is om hem die waardig te maken. (Daniël gaat in 't verschiet en wenkt een knecht aan welken hij iets in 't stille zegt.)
anna.
Maar, zie, vader! 't is de knecht die ons den wijn gebragt heeft.
vondel.
Die wijn kwam van Daniël.
anna.
O mijnheer! ik dank u, gij hebt mijn vaders leven helpen redden. | |
Vijfde tooneel.De Vorigen, JOOST.
joost,
aan de deur verschijnende.
God! hoe beef ik!
vondel.
Hemel!
anna.
Vader! vader! ... maar dat is Joost niet.
vondel.
Ja toch, ik gevoel het aan 't kloppen van mijn hart.
daniël.
Treed nader, mijnheer! uw vader veroorlooft het.
joost,
gaat traagzaam tot zijn vader en valt voor hem op de knieën.
O mijn vader! mijn vader! | |
[pagina 105]
| |
anna,
snikkend.
Joost! Joost!
vondel.
Sta op.
joost.
O neen, neen... laat mij op de knieën blijven zitten... ik ben onwaardig u anders aan te spreken, want gij, gij zijt de edelste ziel die God geschapen heeft, en ik, ik ben de ellendige worm dien de reiziger onder de voeten trapt. Vader! ik heb u miskend, u bedrogen, u bestolen en voor mijne misdaden konden de menschen geene straf uitdenken die groot genoeg was... maar ik heb de menschen bedrogen gelijk u, ik heb hunne straf ontweken gelijk de uwe. Maar God, de eeuwige wreker, was dáár en strenger dan de menschen heeft hij mij gestraft. De menschen zouden mij gedood hebben, maar God heeft gewild dat ik bleef leven om mijne straf te vergrooten en te verlengen.
vondel.
Sta op, Joost, sta op.
joost.
O! nog niet, gij moet eerst heel mijn ongeluk kennen en dan oordeelen of ik uwe vergiffenis verdien. - Na dat ik op eenen korten tijd al mijne hulpmiddelen uitgeput en mijn vaderland verlaten had om mijne schuldeischers te ontvlugten, heb ik gedurende vier-en-twintig jaren rond Duitschland, Frankrijk en een deel van Italie gedwaald, gaande van stad tot stad, van dorp tot dorp, somtijds van huis tot huis om een weinig brood of eenig gering kleedingstuk te verdienen. O! ik heb somtijds wel honger gehad en wel koude. Den eenen dag schreef ik, den anderen moest ik arbeiden, maar nergens kon ik een vast bestaan vinden, neen, ik vond niets anders dan de armoede en het gebrek. Eindelijk werd ik een landlooper en, God! is 't mogelijk! ik kreeg nog 't geluk niet op het stroo der gevangenis te mogen slapen en het brood der dieven en moordenaars te deelen. | |
[pagina 106]
| |
vondel.
Genoeg! genoeg!
joost.
O! laat mij voleinden. Honderd maal besloot ik een einde aan mijn rampzalig lot te stellen, eene bovennatuurlijke magt hield mij tegen en ondanks mijzelven moest ik blijven leven, terwijl mijne wangen wegsmolten onder de tranen, mijn lichaam uitdroogde door 't gebrek, en mijn haar grijs werd door den schrik en de wanhoop. Ziedaar wat ik al geleden heb, en nu moet gij weten wat mijn berouw is geweest. Iederen avond, alvorens mijn hoofd neder te leggen op straat of in een huis, op een steen of op een kussen, bad ik God op de knieën, zeggende: God, uwe straf is groot en lang, maar laat ze nog dubbel zijn, als ik maar op het einde deze woorden uit mijn vaders mond moge hooren: Joost, ik vergeef u 't kwaad welk gij mij gedaan hebt.
vondel,
hem opheffende.
Joost! Joost! ik vergeef u 't kwaad welk gij mij gedaan hebt.
joost,
in zyn vaders armen vliegende.
Vader! vader! ... O! nu mag ik gerust vertrekken.
anna.
Vertrekken!
vondel.
Wat zegt gij?
joost.
Ik heb besloten, als ik uwe vergiffenis bekwam, naar Oost-Indiën te vertrekken, en dezen keer zal ik mijn woord houden, ik zweer het u.
vondel.
Later, later zullen wij zien, er is thans geene haast bij.
daniël.
Heer Vondel, ik heb u gezegd dat mijn vader gewild heeft dat ik zijn ongelijk herstel, welnu, ik vraag u de hand uwer dochter. | |
[pagina 107]
| |
anna.
Is het mogelijk!
vondel.
Hoe, Daniël, gij zijt niet getrouwd?
daniël.
Ik heb niet gezegd dat ik eene andere beminde.
anna.
Ha! Daniël...
vondel.
Maar, mijnheer, gij zijt rijk en mijne dochter is arm.
daniël.
Dat u dit niet verontruste; mijn vader heeft mij weinig meer achtergelaten dan zijnen uitdrukkelijken wil dat uwe dochter mijne vrouw wierd.
anna.
Maar, Daniël, op onze jaren...
daniël.
Men is nooit te oud om gelukkig te zijn.
stemmen
buiten.
Waar is hij? waar is hij? | |
Zesde en laatste tooneel.De Vorigen, Schilders en Rhetorykers met eene gouden kroon.
vondel.
Wat beteekent dat?
daniël.
Het zijn de leden van Sint Lucas' Gilde die feest vieren en hunnen dichtmeester geluk komen wenschen over zijne benoeming tot eersten bediende in de Bank van leening.
vondel.
Een ambt! ... eene bediening voor mij! | |
[pagina 108]
| |
daniël.
Met een jaarlijksch inkomen van zes honderd en vijftig gulden.
anna.
Ha! Daniël, dat hebben wij wederom aan u te danken.
vondel.
Ach! 't is te veel, kinderen, 't is te veel geluk op eenen dag. (Zich op de knieën zettende.) God! ik heb u geheel mijn leven, in rijkdom gelijk in armoede, met een regtzinnig hart gebeden, dat uw naam nog eens gezegend zij. Gij maakt mij niet alleenlijk den gelukkigsten der vaders, gij overlaadt mij met welzijn, kinderliefde en achting.
daniël,
hem de gouden kroon op het hoofd zettende
Terwijl de kinderen van Amsteldam u de kroon des roems en der vermaardheid toekennen.
allen.
Leve Vondel! leve de eerste dichter der Nederlanden! (Tafereel.)
EINDE.
|
|