1891 stelt hij een nieuw haut-relief ten toon en ontvangt de gelukwenschen van Zijne Majesteit den Koning. In 1892 met Bacchante nieuw sukses te Gent en met Scheveningsche visschersvrouw te Scheveningen. In 1893 haalt hij te Brussel een subsidie van het gouvernement met Bij het krieken van den dag weg, werk dat thans, in marmer uitgevoerd, in het bezit is van het Museum van Schoone Kunsten alhier. Vanaf dit jaar wordt Emiel Jespers onder de bescherming van den gouverneur der Provincie, baron Osy, genomen. Een afdoende sukses voor hem was zijne tentoonstelling van 1894 te Antwerpen met De gulden leeftijd, Jeugd enz. Andermaal werd hij door den koning gelukgewenscht. Volgt een beeld in gips voor Mevr. de gravin d'Oultremont en de gedenkgroep aan Dr. August Snieders, ter gelegenheid van zijn 50e jaar als redakteur aan Het Handelsblad, geschonken.
Vanaf 1894 stelt Emiel Jespers regelmatig zoowel in het binnen- als in het buitenland ten toon; te Parijs in 1893, 1901, 1902, 1904, 1906 en verder alle jaren, te München in 1900, 1901, 1903, 1905 en verder regelmatig, te St. Louis in 1905, te Barcelona in 1897. Overal wist hij de grootste onderscheidingen weg te halen.
Van zijne werken in publiek bezit, of voor het publiek steeds aanschouwbaar, noemen wij:
Portret van Dr. Tellois, Académie de Médécine, Brussel, door den staat besteld in 1904.
Glycine, bronzen beeld, Kruidtuin Brussel, staatsbestelling 1896.
Marmeren borstbeeld van dichter Van Maerlant voor de Vlaamsche Akademie van Gent, staatsbestelling 1899.
Portret marmer, Baron Osy de Zegwaert, gouverneur van Antwerpen, 1901.
Groot bronzen beeld, Electriciteit, en 4 steenen groepen bestemd om de versiering der Leysstraat. Stadsbestelling, 1901.
Haut-relief: Au point du jour, aangekocht Museum van Antwerpen, 1904, marmer.
Nog veel werk had de kunstenaar Emiel Jespers uit te voeren, namelijk het gedenkteeken voor den vliegenier Verschaeve en twee beelden bestemd voor de Nijverheidsschool alhier.
De ongenadige ziekte hield hem neergekluisterd en belette hem alle werk. Wanneer de kunstenaar zich soms beter waande, was zijn eerste wensch: naar zijn atelier! Machteloos ontviel hem het werktuig uit de handen!
Deze machteloosheid vergrootte zijn lijden nog. De laatste maanden waren een onverdragelijke marteling voor den lijder, de dood was hem een uitkomst.
Zoo stierf in de Meimaand van het jaar 1918 Emiel Jespers, de kunstenaar die zoo levenslustig was geweest in zijne speelsche kinderen van de Gouden leeftijd, Dageraad, Avond en andere werken, doordrongen met een fijne teergevoeligheid, en een zuchtje melancholie.