het belang van het volk en de natie te hanteren. Het is allemaal een kwestie van tijd. Het gaat er echt niet om een situatie te scheppen, waarbij één persoon of één organisatie de lakens zou gaan uitdelen of zou zeggen wat er dient te gebeuren, zonder de kans te bieden op weerwoord of critiek. Niemand is erop uit het volk een wil op te leggen.
Vrije verkiezingen en het legitimeren van onze positie is een ander vraagstuk waar de buitenlandse media veel aandacht aan besteden. Op dit moment zijn we bezig - waar we in 1980 aan zijn begonnen - een aantal zaken in dit land die scheef waren gegaan, terug te draaien en tot de juiste proporties te brengen, in de eerste plaats in het belang van het land zelf. De tijd zal ons leren of het Surinaamse volk het eens is met ons streven. Bovendien ben ik echt niet van plan om dictatortje te gaan spelen. Wanneer zou blijken, dat wij het werk verkeerd hebben gedaan dan kappen we ermee. We kunnen niet meer doen dan we doen en onze schouders eronder zetten, maar zouden we niet slagen, dan zullen jongeren het moeten overnemen. Want, wanneer je de nieuwe generatie op de keper beschouwt, zie je, dat zij, evenals de onze, de wrange vrucht is van de geschiedenis, van het kolonialisme.
Nogmaals, mijn positie ligt op dit moment historisch vast. Persoonlijk - en mijn vrienden zijn er eigenlijk op tegen, dat ik me in deze zin uitlaat, want ze kennen mijn standpunt in deze - ben ik er voor de zaken te zijner tijd over te dragen. We hebben een stuk werk voor het land te verrichten en we zullen proberen dit zo goed mogelijk te doen. Daarna kunnen we deze taken overdragen aan anderen. We hebben trouwens de afgelopen drie jaren bewezen, dat we het niet bij fraaie woorden laten. Men zal zich herinneren, hoeveel niet-militairen steeds deel hebben uitgemaakt van 's lands kabinetten. Men weet hoeveel militairen er in het Beleidscentrum zaten en hoeveel burgers. Vandaag aan de dag zijn de verhoudingen anders, omdat, naarmate de mensen de verantwoordelijkheid kunnen overnemen, wij bereid zijn stappen terug te doen. Dus nogmaals, wij laten het niet bij woorden. De daden liggen er. Alleen, men moet ons niet gaan haasten om dingen te doen waar we nog niet aan toe zijn. We zullen ons aan ons uitgestippelde programma houden.
Natuurlijk betekent de erkenning van fundamentele vrijheidsrechten voor alle Surinamers enorm veel. Maar dan moeten we die wel plaatsen in de context van Suriname. Want wanneer we bijvoorbeeld persvrijheid hier louter zouden zien als de vrijheid van eigenaren van kranten en drukkerijen, die stuk voor stuk - en nu zeg ik het misschien wel wat scherp - belangen vertegenwoordigen, die volkomen vreemd zijn aan