vulling van mijn N.R.C. arbeid.
De financiering verliep als steeds vlot via de Rijkens pot. In zijn mémoires heeft Paul Rijkens enkele heren van de groep geidentificeerd, van wie ik weet, dat zij contact met elkaar hebben gehad over mijn reis en verblijf in Indonesie: bijvoorbeeld de heren Zeeman, Kroese, van Karnebeek, Heering en anderen.
Zelf bij vertrek uit Rotterdam met de ‘Willem Ruijs’ van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd, ging onder de wegbrengers reeds het gerucht, dat ik door Soekarno en Indonesie zou zijn omgekocht en op kosten van de vijand reisde. Ik werd hier door vrienden voor gewaarschuwd, maar ik was niet in een positie, ook niet tegenover hen, om mij tegen deze vorm van jalouzie te verdedigen, omdat ik op geen enkele wijze het bestaan van de groep Rijkens (of de Rijkens pot) verder kon openbaren.
Bepaald onaangenaam wordt het, wanneer een wijd en zijd gelezen ochtendblad dergelijke ‘on-dit's’ in haar pagina's verwerkt of als hoofdredactionele opinie als vaststaande feiten verspreidt. Bovendien legt dit blad een vernietigende uitspraak van de Raad van Journalisten, zoals de uitspraak van de Raad ten gunste van mij en ten nadele van DE TELEGRAAF, zonder meer naast zich neer. Onze andere kranten zullen in zo'n geval op zijn minst een rectificatie plaatsen.
Men zal mij verwijten, dat ik bij het schrijven van deze regels wraak neem. Dat mag zo zijn. Na over een periode van tien jaren door deze krant voor rotte vis te zijn uitgemaakt, schijnt het mij waarachtig geoorloofd toe hier eens iets over recht te zetten. De ‘foule hideuse’, zoals Andre Gide de kritiekloze massa heeft omschreven, kent het gedrukte woord maar al teveel gewicht toe. Het staat in de krant. Dus is het waar. Oltmans is een landverrader. De rotzak. De Indonesiers hebben hem omgekocht. Maar wat men zich maar al te dikwijls vergeet af te vragen is wie wat schrijft en in welke publikatie. ‘Maar DE TELEGRAAF is zo'n gezellig blad bij het ontbijt’, hoort men dan zeggen. Dat mag zo zijn. Ik lees haar zelf. Maar laat men toch in Godsnaam tegelijkertijd beseffen, dat men zichzelf verplicht is een passende objectiviteit en distantie in acht te nemen, wanneer men zich over een nieuwe TELEGRAAF rel buigt.
Men zegt wel, dat een volk de regeerders heeft die het verdient.
Ik zou dit willen paraphraseren in, het volk krijgt de krant die het verdient. New York City, een metropolis van 12 tot 14