Italie was een bondgenoot van ons. Een partner in NATO en de EEG. Het was onze ambassadeur niet gelukt het Palazzo Chigi ervan te weerhouden Soekarno officieel uit te nodigen. De Italiaanse ambassadeur in Djakarta, de markies La Terza, had Soekarno's wens doeltreffend bij zijn regering bepleit. Italie wilde bovendien haar handelsbetrekkingen in Azie verstevigen en uitbreiden. Italiaanse werven zouden fregatten bouwen voor de ALRI, de Indonesische marine. Ongetwijfeld zouden de Indonesiers het staatsbezoek van hun president benutten om mogelijk diplomatieke steun voor het Indonesische standpunt inzake Nieuw Guinea te verwerven. Soekarno zou ons in zijn talrijke redevoeringen ongetwijfeld fel becritiseren.
Ik schreef die dagen vanuit Rome voor DE TELEGRAAF. Als Nederlans journalist meende ik de in mijn territoir opererende Indonesiers te moeten ‘schaduwen’. Ik had contact opgenomen met Soekarno's ambassadeur, de Sumatraan M. Rasjid. Later, bij de opstand van 1958, zou hij met enige miljoenen uit de ambassadekas naar Zwitserland uitwijken. Hij zegde toen echter hoffelijk toe een ontmoeting met zijn president te zullen arrangeren.
In een routine boodschap lichtte ik hoofdredacteur J.J.F. Stokvis in. Vrijwel onmiddellijk ontving ik de telegrafische instructie retour, ‘GEEN INTERVIEW MET SOEKARNO VOOR DE TELEGRAAF’. (Getekend Stokvis).
Dit leek mij vreemd. Zelf koesterde ik nauwelijks belangstelling, laat staan bewondering voor deze Soekarno. Voor mij was hij een Quisling, die met de Japanners had geheuld, een man die ons Nederlanders tot in het merg van zijn botten haatte, en dus iemand, die men niet kon verwaardigen een hand te geven.
Iets anders was, dat ik het als mijn eerste taak zag in Rome ten behoeve van Piet Zijlstra in Rodeschool, de gemiddelde anonieme lezer van een ochtendblad, journalistiek te bedrijven. Zou Mao Tse Toeng naar Italie zijn gekomen, zou ik even goed hemel en aarde bewogen hebben een exclusief gesprek los te peuteren.
Het TELEGRAAF verbod Soekarno te interviewen heb ik toen maar naast mij neergelegd. Ik ontving de opdracht van Robert Mengin, manager van het persbureau Agence France Presse om een speciale reportage over het Indonesische staats-