Zaken van Amerika, met name over de door de v.s. te volgen politiek en de verdediging van het voormalige gebiedsdeel Nieuw-Guinea, het tegenwoordige Indonesische Irian Barat. Van Amerikaanse toezeggingen, zoals door de heer Luns in Den Haag voorgesteld, is geen sprake geweest. De heer Luns beschuldigde de Kennedy's en de v.s. in een interview voor de Voice of America, d.d. 11 oktober 1969 bijvoorbeeld van het niet nakomen van aan Nederland gedane beloften.
Ter ondersteuning van mijn verzoek om vervolging van de heer Luns verzoek ik u als getuigen te horen:
Dr. Willem Drees, Beeklaan 502, Den Haag: hij heeft verscheiden personen, hieronder als getuigen op te roepen, bevestigd dat de heer Luns hem heeft misleid, dit ook schriftelijk.
Dr. J.H. van Roijen, Buurtweg 38, Wassenaar, die een hieronder op te roepen getuige uitdrukkelijk heeft gezegd, dat Luns een onjuiste interpretatie gaf aan vitaal belangrijke gesprekken in Washington in aanwezigheid van de heer Van Roijen gevoerd
Mr. E.L.C. Schiff, voormalig diplomaat te Washington, thans secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Drs. A. Spoor, hoofdredacteur Handelsblad-n.r.c.
Dr. E. van Konijnenburg, Meppelweg 230, Den Haag, naaste medewerker van dr. Paul Rijkens, oud vice-president van de k.l.m., indertijd werd de groep-Rijkens als anti-vaderlands bestempeld, vooral van de zijde van Luns - zelfs werd overwogen de paspoorten van de heren Rijkens en Van Konijnenburg in te trekken - terwijl Luns de groep-Rijkens ook in zijn onlangs verschenen memoires (pagina 91) aanvalt.
Mr. Anak Agung Gde Agung, Indonesische Ambassadeur in Oostenrijk, Cottagagasse 49, 1190 Wien, die als leider der Indonesische delegatie en minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was in Genève.
Dr. Mohammed Roem, te Djakarta: lid van de Indonesische delegatie in Genève, die het n.o.s.-t.v.-gesprek met Luns d.d. 22 augustus 1971 in De Telegraaf van 24 augustus omschreef als ‘kletspraat’.
Dr. Zairin Zain, Cornelie van Zantenstraat 156, Den Haag: oud-lid van de Indonesische delegatie te Genève en oud-ambassadeur van Indonesië te Washington ten tijde van het hoogtepunt van de Nieuw-Guinea-crisis. Mr. Howard P. Jones, Chairman of the Board van de Christian Science Monitor, oud ambassadeur in Djakarta. One Norway Street, Boston, Massachusetts. De heer Jones was onderminister van Buitenlandse Zaken voor Zuidoost-Azië ten tijde van het bewind van John Foster Dulles.
Mc George Bundy, president Ford Foundation, 43 Street and Lexington Avenue, New York City, speciaal belast met zaken van nationale veiligheid voor president John F. Kennedy. Zie diens verklaring in n.o.s.-t.v.-interview, d.d. 24 mei 1970.
Mr. Robert Komer, ambassadeur, voormalig Witte Huis-assistent van President Kennedy, speciaal belast met de Nieuw-Guinea kwestie: Rand Corporation, 1700 Main Street, Santa Monica, California.
Ik ben van mening, dat mijn inlichtingen u, de minister-president, en Nederland in haar geheel niet langer mogen worden onthouden, om welke reden ik mij veroorloof in het nationaal belang de tekst van deze brief nut ingang van 17 januari, om 11.30 uur aan de pers vrij te geven.
met verschuldigde eerbied,
Willem L. Oltmans
Amerbos 205, Amsterdam-Nieuwendam
kopie aan minister-president Mr. B.W. Biesheuvel