no van het blad Harian Rakjat; Satyagraha van Suluh Indonesia, A. Karim D.P. van Warta Bhakti, A. Yusuf van
Sinar Harapan, Djoni Hendra Sitompul van het weekblad Pantjawarna, Njoman S. Pendit van de Indonesian Observer, Tom Anwar, mijn goede vriend, van Bintang Timur, Hasjim Rachman, eveneens van Bintang Timur, en Marlon Tampubolan, een free-lance-collega, om enkele namen uit vele duizenden te noemen? Waarom maken Haagse scholieren zich om hen niet druk en sturen zij geen protesten naar meneer Alam Sjah, ambassadeur van de coupgeneraals in Den Haag? Neen! Nederland staat al jaren op de achterste benen om verantwoordelijke misdadigers in Djakarta in het zadel te houden en te helpen financieren! Laten de lieve kinderen van de Haagse Vrije School zich daar maar eens in gaan verdiepen en zich ook om die mensen bekommeren!
Op de dag, dat in het nrc-Handelsblad werd gemeld, dat Amerikaanse bombardiers de stad Neak Luong ‘per vergissing’ hadden platgegooid ten koste van honderden dode Cambodjaanse mannen, vrouwen en kinderen verklaarde de belegen commentator J.L. Heldring elders in het blad, dat de schuld van Nixon nog bewezen moest worden. Apologist Heldring verkoos zich achter deze uitspraak op te stellen, die juridisch gedeeltelijk juist was, maar die als een tang op een varken sloeg op een moment dat de wereld walgde van Nixon's voortgezette kalender-bombardementen in Azië.
Diezelfde 7 augustus 1973 namelijk constateerde senator Harold E. Hughes uit Iowa dat Nixon ‘pertinente leugens’ aan het Amerikaanse volk had verkocht, toen hij op 30 april 1970 via televisie verklaarde dat Washington de strikte neutraliteit van Cambodja zou respecteren. Beloofde Hitler niet eens met de hand op het hart aan Wilhelmina, dat hij de Nederlandse neutraliteit zou respecteren? Nixon was op 30 april 1970 reeds 14 maanden lang bezig het luchtruim van Cambodja te schenden en het land plat te gooien.
Op de dag dat Heldring over Nixon's onschuld zwamde schreef Anthony Lewis in de New York Times dat de president nu het Amerikaanse 'Congres had gesmeekt ‘onze Cambodjaanse vrienden’ niet in de steek te laten. Als bedrieger van het volk had Nixon eerst, zoals in Djakarta Sukarno door Suharto met behulp van de Amerikanen werd vervangen, Norodom Sihanouk door Lon Nol laten opvolgen, waarna hij het koninkrijk in 1970 bovendien binnenviel. ‘Hij heeft Cambodja vele maanden in strijd met de grondwet laten bombarderen,’ aldus Lewis. ‘En waarom? Omdat bombarderen het enige antwoord is dat Nixon en Kissinger bij al hun frustraties weten te bedenken.’ Lewis observeerde: ‘De arme bevolking van Cambodja kan aardig meepraten, genoeg zelfs voor de duur van een mensenleven, over wat vriendschap van Nixon voor hen betekent. De wreedheid en absurditeit van de Amerikaanse politiek worden verder gedramatiseerd door de afgelopen tien dagen van bombarderen om des bombarderens wille!’ Je vraagt je af hoe het mogelijk was dat een man als Nixon vrijwel ongehinderd nonsens als dat het Lon Nol-regime in Cambodja ‘onze vrienden’ zijn en daarom met bommenwerpers moeten worden gesteund over ra-