Amsterdam - 1 oktober 1971 (6)
Terwijl Heldring in de nrc over Nixon's onschuld bazelde, merkte Nobelprijswinnaar Paul A. Samuelson dezelfde dag in Newsweek op dat Gode zij dank de drek rond het Watergate monsterproces Nixon een halt had toegeroepen aan diens misbruik van de bevoegdheden hem in mandaat door het Amerikaanse volk en Congres verleend. Ook Samuelson herinnerde aan de eerste dagen van Hitler, waarin de boosaardigheden die door de nazi's werden uitgehaald aanvankelijk op het conto van medewerkers, als Göring en Goebbels, werden geschreven. Zo luidden de alibi's. ‘Fascisme is in Amerika een wolkje aan de horizon niet veel groter dan de hand van een mens,’ aldus Samuelson. ‘Als George Orwell nog leefde om de tekenen van fascisme zowel van rechts als van links te doven dan zou hij toch het alarm van 1984 blazen.’ Waarmee ik wil aantonen, dat door op 7 augustus 1973 alléen de Nixon-goedprater Heldring te lezen, zonder daarnaast bijvoorbeeld Anthony Lewis of Paul A. Samuelson te leggen, de gaarder van het nieuws niet naar werkelijkheid inzake de positie van Nixon of de huidige kritieke situatie in de Verenigde Staten en de wereld geïnformeerd zou raken.
De indruk wordt overigens gewekt, dat het publiek grosso modo zich steeds minder in kranten en tijdschriften verdiept, ondanks de vele voortreffelijke informatie, die in buitenlandpagina's wordt samengevat. Het visuele nieuws lezen via de beeldbuis, door Henk Hofland eens raak omschreven met, ‘de vraatzucht van de televisie’, die onder meer ‘avond na avond de uren en het leven van hele volken verslond’, spreekt steeds meer aan. Voortdurend vluchtiger, jachtiger en oppervlakkiger schijnt men van het wereldgebeuren kennis te nemen. Daarentegen sportevenementen, wie-van-de-drie en monstershows als de Berend Boudewijn-quiz halen top-kijkdichtheid. Terwijl het nos -Journaal zo weinig minuten toegemeten krijgt, dat als men er de dagelijkse fik aftrekt, men niet meer kan spreken van een internationale nieuwsvoorziening via de beeldbuis, die op verantwoord niveau staat.
In de Verenigde Staten duren informatieshows dagelijks enkele uren. Een politiek proces als het Watergate-schandaal is uren en uren lang weken achter elkaar uitgezonden. Er ontstaat dan ook een oververzadigingspunt, maar intussen heeft het gehele land intens met de actualiteit meegeleefd. Vandaar ook, dat Amerika de enige westerse natie is waar zo'n schoonmaak in eigen politiek huis tot de reële mogelijkheden behoort. Nu weet ik wel, dat wij nog in de achterlijke situatie verkeren, dat de televisie pas na het avondmaal op gang komt en met de kippen weer op stok gaat. Maar de tijd komt natuurlijk, zoals elders, dat de televisie met de ochtendgymnastiek, of zoals in Amerika, met de Russische les begint. Dan zal er meer ruimte zijn voor echte nieuwsvoorziening. Dan zal de mentaliteit ook zover geëvolueerd zijn dat de vara geen bezwaren meer zal hebben dat Koos Postema een nos-radio-programma presenteert. Dan zullen de dozijnen zuiltjes hopelijk tot twee of drie serieuze televisiemaatschappijen zijn teruggebracht. Zo-