ziek is, anders zou men dat niet zeggen!’ Toen ik Tikno nadien echter de mededeling van Amir Machmud overbracht was zelfs Sutikno duidelijk onaangenaam getroffen. Hij reageerde tenminste alsof er toen pas een licht bij hem opging. Wanneer mijn informaties juist zijn is de verhouding tussen Suharto en Nasution er sedert 1966 niet hartelijker op geworden.
Uiteindelijk heb ik toch nog een schriftelijk antwoord van Nasution op een aantal vragen gekregen.
Nasution zei mij bijvoorbeeld: ‘Nu de Orde Baru (Nieuwe Orde) de Grondwet van 1945 haar fundamentele plaats heeft hergeven, willen wij de soevereiniteit van het volk hersteld zien.’ Daar is dan niet veel van terecht gekomen, wanneer men de situatie in 1973 op de keper beschouwt.
Hij vervolgde:
‘De Nieuwe Orde is reeds geformuleerd door het Seminarie van het Leger: De Nieuwe Orde is in wezen een mentale instelling. Het streven ervan is het scheppen van een sociaal, politiek, economisch en cultureel bestaan, dat bezield is door de moraal van de Pantjasila, speciaal de grondgedachte van het bestaan van een Almachtige God. De Nieuwe Orde verlangt een realistischer en praktischer denkwijze, ofschoon zij het revolutionair idealisme niet opgeeft. De Nieuwe Orde wenst de nationale belangen op de voorgrond te stellen, hoewel zij de ideologische verplichtingen van de strijd tegen anti-kolonialisme en anti-imperialisme niet uit het oog verliest. De Nieuwe Orde wenst een stabieler beleid, dat meer op de oude zeden en gewoonten is gebaseerd en dat minder beïnvloed kan worden door enkelingen, die een cultus van het individu (of: persoonsvergoding) kunnen teweegbrengen. De Nieuwe Orde staat echter niet afwijzend tegenover een sterk leiderschap en een sterke regering; zij wenst deze zelfs a priori in een tijd van opbouw. De Nieuwe Orde wenst een serieuze verwezenlijking van de politiek-democratische en van de economisch-democratische idealen.
De Nieuwe Orde is een politiek en economisch stelsel, dat steunt op de Pantjasila en de Grondwet van 1945 en dat ideële en operationele ontwerpen bevat, die vervat zijn in de besluiten van de 4de zitting van de mprs. De Nieuwe Orde is een politiek, economisch en sociaal stelsel, dat op dit ogenblik nog geen reële werkelijkheid is. Het nieuwe is, dat er een gunstig klimaat aanwezig is voor de groei van deze Nieuwe Orde. De Nieuwe Orde is in vele opzichten nog een overgangsproces van de Oude Orde naar een nieuw bestel. De Nieuwe Orde wacht nog op de uitvoering van alle bepalingen van de Vierde Zitting van de mprs 1966.
De Nieuwe Orde moet gesteund worden door bestuursambtenaren, die bezield zijn van de Nieuwe Orde en die strategische posities innemen; de Nieuwe Orde moet geruggesteund worden door een evenwicht van krachten, dat door het Front van de Nieuwe Orde aan de macht is geholpen. De meest beleidsvolle methode, die het meest in overeenstemming is met de persoonlijkheid van het Indonesische volk, is: deze Nieuwe Orde aan de macht te brengen met een constitutionele en geleidelijke tactiek en niet door confrontatie. Deze handelwijze levert veranderingen en vernieuwingen zonder al te veel maatschappelijke schokken op, zodat de Republiek Indonesië onaangetast blijft. Alhoewel dus de politiek van de op-