Over onze contacten in de context van wijlen het weekblad de Haagse Post natuurlijk. Maar veel herinneringen waren, wat mij betreft althans - bij een dagboekenier als de jubilaris ligt dat anders - min of meer verdampt. Voor de kwestie Soekarno was ik natuurlijk te jong geweest (als pennelikker die pas in 1970 het slagveld had betreden). Maar vervolgens had ik een aantal malen gefigureerd in de marge van Willems oeuvre. Zo had ik verslag gedaan van de verwikkelingen rond zijn bijrol in de Oliver Stonefilm jfk. Hoewel, misschien was Willem ook wel opgetreden als correspondent op de set in Texas en had ik gefungeerd als redacteur-intikker. Omdat hij ter redactie door velen werd gezien als een fenomeen waarmee we ons als medium niet al te zeer moesten verbinden (en omdat we niet royaal van betalen waren) stond de samenwerking nogal eens onder druk. Als het Willem weer eens te machtig werd, al dat ignorante gekloot, wilde hij nog wel eens geagiteerd verwijzen (‘Het komt er echt allemaal in!’) naar zijn diaries to come: Het dreigement heeft me tot een (nog) getrouw(er) afnemer van de dagboeken in boekvorm gemaakt.
Behalve natuurlijk over ‘die superkloot van een Luns’ ging het óók over Kremlin-gezant Georgi Arbatov en over de Heemsteedse koopman Ernst van Eeghen die op weer een andere manier tussen Oost en West dacht te kunnen bemiddelen. En óók over al die collegae die er geen flikker van snapten. En óók over Desi Bouterse en óók over Zuid-Afrika. En óók (en soms vooral) over royalty.
Verdomd, dat is hem onmiskenbaar, die herfst-ochtend voor de Atheneum Boekhandel op het Amsterdamse Spui. Dat niet zichtbaar aan sleet onderhevige lijf, die blauwe, soevereine, adelaarsblik, de gezonde lichaamsteint, de sportieve uitmonstering.
‘DAANTJE, kerel!’ En dan, zonder ook maar een een gat van een seconde te laten vallen: ‘Dus dat was nog wáár ook van die arm in het gips!’ Om onmiddellijk terzake te geraken over thema's van gans andere allure. Uit zijn Atheneum-tasje diept hij een nieuwe biografie over Richard Nixon op. Van Nixon ce n'est q'un pas naar het rampspoedige beleid van die andere kloot, Bush junior, inzake de terreur en inzake Irak. En passant kondigt hij een missie zijnerzijds naar het Bagdad van Saddam Hoessein aan. Hij