Hij werd ook een goede vriend van mijn familie. Hij zat 's avonds dikwijls bij ons thuis en vertelde ons heel veel. Mijn vader was componist en directeur van het beroemde Bolshoi theater. Willem ging er veel heen. Hij was bevriend met de componist Ahram Katchaturian en diens vrouw. Hij woonde met hen en mijn vrouw Consuela een uitvoering van Katchaturians ballet Spartacus bij, Willems lievelingsballet.
Ik weet niet meer hoeveel dagen en nachten wij met elkaar gesproken hebben. Honderden ontmoetingen. Honderden verhalen. En heel langzaam en nogal snel zijn, mede dankzij Willem, achterhaalde dogma's van de cpsu en het Leninisme uit mijn hoofd verdwenen. Ik zal Willem tot het einde van mijn leven voor zijn vriendschap en zijn wijze lessen dankbaar zijn. Hij - Willem Oltmans - maakte van mij een journalist.
Hier, in mijn dacha buiten Moskou, heb ik zijn boeken over Indonesië, Rusland, Amerika en zijn dagboeken. Ik heb hier nooit iemand ontmoet, die na een gesprek met hem zei, ‘Ach, die vervelende Nederlandse journalist met zijn stomme vragen.’ Dat hoorde je over buitenlandse journalisten heel dikwijls. Maar niet over hem. Hij was voor onze mensen interessant. Of hij nu de president van de ussr Academy of Sciences interviewde, of aartsbisschop Pitirim, zijn talent was zich waar hij ook kwam informeel, en toch gepast op te stellen, waardoor men voelde dat men iemand van niveau ontving om door geïnterviewd te worden. Dat is één der belangrijkste en noodzakelijke voorwaarden om ons beroep goed uit te voeren.
Ik noemde hem altijd ‘mijn grote broer’. Ik feliciteer je met de eerste 50 jaar van je journalist zijn. Je mag tevreden zijn, want, die stomme, jonge Russische tolk is dankzij jouw lessen één der meest bekende Russische journalisten geworden. Dikwijls ben ik in de herfst of de winter hier op mijn dacha in de regen en de sneeuw. Dan neem ik een glas rode wijn en herlees sommige van je boeken, zoals je reportage over de Kennedy moordenaars, over Sukarno, over de Club van Rome, over Amerika en Jimmy Carter en over intelligentie. Ik ben zeker, dat zijn boeken over 50 of 100 jaar nog altijd zullen worden gelezen. Vele namen van journalisten