buurmeisje, freule Cila Schimmelpenninck, waarover de details staan in Memoires: 1925-1953, In den Toren, Baarn, 1985).
Het valt te begrijpen dat er voor het gewone schoolwerk in oorlogstijd weinig tijd over was. Maar alles liep op rolletjes. Toen de bevrijding kwam werd door rector J.A. Vor der Hake aan Willem het eindexamen hbs-b uitgereikt en met twee middelbare school diploma's op zak ging onze held de wijde wereld in. Zonder komische voorvallen zou Willem Willem niet zijn. Gedreven door vaderlandsliefde meldde hij zich aan als marinier. Al gauw bleek Willem de maarschalkstaf toch niet in zijn ransel te hebben. Hij stond weer op straat met een ruim uitgemeten soldij op zak, die hij zonder meer doorgaf aan een collega marinier (Die het geld nodig had om te trouwen). Na weer een jaar van veel muziek maken ging hij het nieuwe seizoen naar Nijenrode en daarna naar Yale.
Teruggekomen in Nederland vestigde hij zich te Amsterdam, waar hij ervaring opdeed in het opwaaien van veel stof mede dankzij zijn contacten met ene mevrouw R. geboren W. zaliger nagedachtenis, (Dit was de moeder van mijn toenmalige vriendin, Inez Röell, zie voornoemd deel Memoires). Het bleek allemaal, ook al speelde dit zich op lokaal niveau af, een uitstekende leerschool voor de journalistiek. Maar ook de dagelijkse kost moest verdiend worden. Hij trad in dienst bij Keerdijk Producten Maatschappij. Daarna was hij in opleiding voor inspecteur van verzekeringen. Het grote zakenleven was echter niet voor hem weggelegd. Hij solliciteerde zelfs als huisknecht-chauffeur bij de consul-generaal van Spanje. Hij werd niet aangenomen. Te beschaafd. Dan maar per boot naar zijn ouders en broers in Zuid-Afrika. Ik heb Willem mede uitgeleide gedaan op de kade. Maar alles is mogelijk bij Willem. De volgende ochtend ging de telefoon. Onze landverhuizer had het schip vijf minuten voor de afvaart van de Holland-Afrikalijn via het stokersgat weer verlaten.
Daarna trad hij in dienst bij het Algemeen Handelsblad. Het was het begin van een kleurrijke loopbaan, die thans de 50 jaar heeft bereikt, en waarin hij veel leven in de brouwerij heeft gebracht. Nu hij eindelijk genoegdoening van het Koninkrijk der Nederlanden heeft gekregen, wens ik hem een goede en royale oude dag toe, maar hoop wel, dat hij van tijd tot tijd nog voor nieuw leven in