Maar zijn hoofdredacteur schrok zich te pletter, toen hij de kopij al op de persen zag staan. Hij mishandelde en verwaterde wat ik had willen zeggen dermate, dat van het door mij beoogde resultaat niets over bleef. De hoofdredacteur was niet alleen slecht geïnformeerd, hij leed bovendien aan het bange-wezel-syndroom in de journalistiek, met als resultaat dat Josje en De Telegraaf hun kattekwaad vervolgden. Prins Claus wist natuurlijk ook wat zij tegen hem in hun schild voerden. Eerst het Time verhaal van de rode Feldwebel en nu Claus als clandestiene nicht. Het is niet voor niets geweest dat hij na een tijd van spanningen, vanwege een schandaal rond hem, als bij zijn schoonvader en de Lockheed-affaire die het Oranje Huis internationaal opnieuw in opspraak zou brengen, twee maanden later onder psychiatrische behandeling zou komen.
Op 2 juli 1982 presenteerde het blad Privé, een zijtak van De Telegraaf met aan het hoofd Henk van der Meijden, een reportage over de vriend van prins Claus, de heer Frits Salomonson, die vijftig jaar was geworden en een diner had gegeven in het Amstel Hotel. Tafelheer, let op geen tafeldame dus, was diens vriend Munster van Heuven geweest. Hiermee meenden Hagers, Van der Meijden en Olde Kalter een nieuw bewijs te hebben geleverd, dat Claus homoseksueel was. De meesten van mijn persoonlijke vrienden over de afgelopen veertig jaar zijn steeds hetero's geweest. Bewijst dit dat ik dus hetero zou zijn?
Ook al vond ik wat rond Claus gebeurde een grof schandaal, en ook al wist ik onuitsprekelijk veel meer over de achtergronden van Beatrix en Claus dan ik met goed fatsoen naar buiten kon brengen, nà de mislukte reddingspoging in de Haagse Post besloot ik mijn andere werk in Rome, Moskou en Caracas voort te zetten. Overigens zei me die dagen de heer Gijs van der Wiel dat hij uitstekend had waargenomen hoe ik had geprobeerd Claus in de Haagse Post te hulp te komen.
Op 3 augustus 1982 werd ik opgebeld door Erich Wiedemann, redacteur van de Duitse Der Spiegel vanuit het Amstel Hotel. Hij wilde me spreken en vroeg naar het hotel te komen in verband met een aanstaand omslagverhaal over de pech, die de Oranjes met geïmporteerde Duitse prinsen zouden hebben gehad, te weten prins Hendrik von Mecklenburg Schwerin, prins Bernhard von Lippe Bisterfeld en de heer Claus von Amsberg, alias prins Claus. Dit verbaasde me omdat mejuffrouw Hagers dus gelijk had, dat een serieus blad als Der Spiegel blijkbaar van plan was de Vögel Geschichten rond de Oranjes te gaan publiceren. Iedereen zou Wiedemann hebben verzekerd dat ik zou kunnen bevestigen dat Claus homoseksueel was. Ik antwoorde dat indien hij me wilde spreken ik hem in mijn drive-in huis in Amsterdam Noord wilde ontvangen. Hij kwam.