technologie of vergevorderde medische zorg heeft, enzovoort. Maar ze hebben wel goede voeding en de juiste inentingen. Zij zijn er het levend bewijs van dat je geen moderne technologie nodig hebt om gezonde kinderen groot te brengen. Iedere bezoeker die uit China terugkomt vertelt de meest fantastische verhalen over de kinderen van China. Ze zijn gezond, pienter en levendig.
Wat in die Chinese kinderen geïnvesteerd is, zijn menselijke hulpmiddelen, waar China tenslotte het meest van heeft, menselijke arbeid, en op de een of andere manier hebben ze een ideologie ontwikkeld waarin de zorg en de voeding van de kinderen hoge voorrang krijgt. Deze opvatting schijnt in Zuid-Amerika of sommige andere ontwikkelingslanden niet zo overheersend te zijn.
Het is een kwestie van politieke sociologie.
Het is vooral een probleem van menselijk begrip. Denk maar aan die rooms-katholieke priesters en nonnen met de drang om iets voor de wereld te doen, en het prachtige wat zij doen is deze weeshuizen oprichten, de mensen brengen er geld voor op, maar in werkelijkheid blijken ze niet te werken. Het schijnt eerder een gebrek aan begrip te zijn voor wat er aan de hand is, in hun geval, dan gebrek aan motivatie.
De maatregelen die genomen worden voor het behoud van het leven zijn toevallig ook de maatregelen die het leven verbeteren, zodat medische zorg en goede voeding van moeders en baby's vanaf het begin een absolute noodzaak is.
Pogingen tot opvoeding, zoals de Venezolanen blijkbaar voor ogen staan, moeten natuurlijk plaatsvinden. Het zou verkeerd zijn de televisie niet te gebruiken, omdat het tegenwoordig zo'n belangrijk technisch hulpmiddel is. De televisie is populair bij de mensen, overal waar zij er kennis mee maken. Het zou zeker jammer zijn dit communicatiemiddel niet te gebruiken. Maar de vraag is hoe het aangewend moet worden. Misschien is het goed wat de Venezolanen nu trachten te doen. Misschien is zelfs het idee om Indiaanse kinderen viool te laten spelen wel noodzakelijk om aan de politieke leiders in Venezuela te laten zien dat het elitaire standpunt fout is en dat talent inderdaad niet alleen onder de rijke, welvarende mensen voorkomt. De lekenopvatting in de wereld is blijkbaar dat de reden waarom mensen rijk zijn, is dat zij talent in hun genen hebben, en als men ze ervan kan overtuigen dat dit onjuist is, zal de rest misschien ook in orde komen.