niemand, ook generaal A.H. Nasution niet, opperbevelhebber Sukarno van deze precaire ontwikkelingen op de hoogte bracht, vroeg ik zelf een audiëntie aan bij de president.
Bung Karno wist van niets. De problemen betekenden bovendien een ongunstige ontwikkeling in de vriendschappelijke betrekkingen, die hij op persoonlijke titel met Gamal Abdel Nasser onderhield. Vrijwel onmiddellijk zond de president twee kapiteins, Sugeng Djarot en Hardi, naar Caïro om een rapport op te stellen over de situatie. Niet lang daarna werd officia; bekend gemaakt, dat Indonesië het Garuda I-bataljon uit het Nabije Oosten als onderdeel van de UNO-vredesmacht zou terugtrekken.
Die dagen zat ambassadeur El Amroussi tijdens een diner naast Ruslan Abdulgani, toenmalige vertrouweling van Sukarno. Hij begon een tirade tegen mij, die Abdulgani vrijwel onmiddellijk tactvol afkapte. Hij maakte de ambassadeur duidelijk, dat het president Sukarno was gebleken, dat mijn reportages in De Nieuwsgier op feiten berustten. De diplomaat realiseerde zich zijn faux pas. Ik werd uitgenodigd om een Egyptische receptie bij te wonen, opdat hij kon demonstreren dat de vrede was getekend. Dat ging me een beetje te vlug. Ik het verstek gaan.
Intussen bleef de president naar een voor alle partijen acceptabele aanpassing van het Westminster-model der westerse democratie zoeken, sterker geënt op culturele, historische en vooral psychische Aziatische rice roots. Hij knokte in 1957 dertig jaar voor de opbouw van een onafhankelijke en welvarende staat. Hoe kon hij orde in de politieke chaos scheppen tussen elkaar het licht in de ogen niet gunnende permarient krakelende politici? Het virus voor een ingrijpende verandering waarde rond in zijn brein. Gemeenplaatsen over ‘ware democratie’, als bepleit door Thomas Jefferson, verbleekten tegen de achtergrond van het zich na 1945 voltrekkende psychologische en sociale drama in Azië.
Hij kwam tot de conclusie, dat volkeren wellicht regelmatig veranderen van regering, soms zelfs van politieke ideologie voor een bepaalde tijd - zoals drie generaties marxisme en leninisme in Rusland - maar een volk verandert niet van karakter. Hij concludeerde dat Indonesië zou moeten terugkeren naar de modus operandi van weleer, het Javaanse musjawarah en