ging dit 35 jaar geleden. Er was toen geen Peter van der Vorst bij rtl, laat staan een Peter R. de Vries bij sbs6. Die zaten nog in de fröbelklas. Bovendien waren toen maîtresses van zkh minder belangwekkend internationaal politiek nieuws.
Pas in 1976, bij de nasleep van de Lockheed-affaire, bracht De Telegraaf de dochter van prins Bernhard in Parijs, Alexia Le Jeune, in de publiciteit. Zoals met de zogenaamde brief aan Hitler, zijn er intussen drommen Oranje Huis-‘specialisten’, die van ondergeschoven Bernhard kinderen overal en elders gewag maken, zoals over een fameuze tweeling in Londen. Over het bestaan van de jongedame in Parijs, als dochter van pb, waar ik na onderzoek in de jaren 70 zeker van was, wordt van de zijde van het hof nog altijd ijzig gezwegen. Dit is net zo dom als wat Friso en Mabel deden. Alexia is inmiddels een vrouw van 36 jaar. Ik schreef de prins al jaren geleden om ook voor haar een pakje onder de kerstboom op Soestdijk te leggen. Beter voor de draad er mee, vooral omdat zij zeer leed onder het feit dat tout Paris wist dat Bernhard haar vader was, terwijl hier nog altijd geheimzinnig over haar afkomst werd gedaan. Ook voor haar een plaatsje op het bordes van Noordeinde is de snelste oplossing. Maar de koningin, die eerlijkheid in haar vaandel voert, houdt dit soort Oranjeapartheid nog steeds krampachtig in stand.
Waarom Beatrix, als hoofd van het Huis van Oranje, nooit schoon schip heeft gemaakt, is een raadsel. Het is een vorm van zelfverlakkerij en zelfoverschatting. Dit is de electronic age. Onderzoeksjournalisten als Peter R. de Vries zijn overal op pad. rtl reageert niet zoals de nos in 1972. Friso, die nog in de sfeer van ‘wij zijn toch een beetje anders’ opgroeide, is nu het slachtoffer van andere tijden. Hij deed alleen maar wat hij uitdrukkelijk in familieverband zag en leerde, er van uitgaande dat Oranjes nog altijd ongrijpbaar waren en dus nooit de hele waarheid behoefden te vertellen. Wij zijn een kaste apart. It is not done, laat staan dat wij openlijk het volk onze zwakheden opbiechten. Vooral het sprookje niet beschadigen, zo redeneerde men nog in de twintigste eeuw. Men verkoos schone schijn boven heldere openheid. Twee wereldoorlogen hebben mensen ook in dit opzicht realistischer gemaakt. We kunnen gerust zijn dat de kinde-