Bush's economische waanzin
President Bill Clinton sloot zijn acht jarige presidentschap af, ondanks regelmatige interrupties veroorzaakt door freule Monica Lewinsky, met een surplus van 230 miljard dollar. Het rund Bush heeft kans gezien in nog geen drie jaar dit overschot naar 400 miljard dollar in het rood terug te draaien. Wie doet het hem na?
Regelmatig bereiken mij e-mailtjes van surfers, razend, dat ik hun aller Bush en diens vriend Balkenende heftig bekritiseer. Ik begrijp dat deze critici, mede ingevolge hun vaderlandse paspoort, recht op een mening en recht op het uitbrengen van een stem hebben. De teksten die via internet binnenkomen, zijn evenwel soms reden tot bezorgdheid, want men bazelt in het niets.
De parkoersen van Bush, Balkenende, of De Hoop Scheffer (John Vinocur citeert onze minister vandaag in The New York Times met een van diens botste uitspraken ooit) zijn nog geen aanleiding geweest voor Nobelcomité's om met een prijs te gaan rammelen. Daarom houd ik het eerst nog maar op de mening van professor Joseph Stiglitz, econoom aan de Columbia University in New York, winnaar van een Nobelprijs, die het economische beleid van de huidige Amerikaanse president omschrijft als ‘waanzin’. Hij lijkt in deze sector, althans op het eerste gezicht, meer recht van spreken te hebben dan Scheffer of boze surfers.
Stiglitz wijst er op, dat de vs twaalf jaar nodig hadden om de gevolgen van het rampzalige beleid van een andere ultrarechtse president, Ronald Reagan, te boven te komen. Hij verwacht, dat het minstens even lang zal duren om de economische puinhoop van Bush te overwinnen. Stiglitz waarschuwt, dat diens folly in de hele wereld gevoeld zal worden. Bijvoorbeeld: ‘America's deficits are certain to sop up vast amounts of the world's pool savings.’
Intussen lichtte Scheffer bij Vinocur een tipje van de sluier op, waarom de Amerikanen hem graag in Brussel zien. De logica in zijn brein opereert aldus: niet België, Frankrijk of Duitsland garanderen onze veiligheid, maar Amerika doet dat. Om die reden, sloot het kabinet Balkenende zich in het Irak conflict bij Wash-