Jihad
Het gezegde luidt, dat de geschiedenis zich herhaalt. Waarom gebeurt dit? Er komen nieuwe generaties aan bod zonder ervaring in het beleven van doodsangst. De betekenis ervan is niet uit boeken te leren. Evenmin zijn de vernedering of woede tegen een van buitenaf opgedrongen wil (bezetting) van veraf te doorgronden.
In de jaren 60 en 70 was Amerika net zo overtuigd, dat het de plicht had Vietnam te redden voor vrijheid en democratie, als men nu meent Cuba, Irak, Iran, Syrië, Libië, Noord-Korea te moeten bevrijden. Het uitgangspunt is misschien zelfs sympathiek. Noord-Korea lijkt een actueel gevaar. Maar zoals president Jacques Chirac zich onlangs in Maleisië liet ontvallen, hij zou alles doen om te voorkomen dat de wereld in de 21ste eeuw zou terugvallen op een ‘law of the jungle’. Dit is waar Bush en Blair (om van schoothond Balkenende niet te spreken) op aansturen. Geen van genoemde landen bedreigt Amerika, dus moest er wat Irak betreft zwaar worden gelogen om Saddams dreiging voor de wereldvrede aannemelijk te maken. België, Frankrijk, Duitsland en Rusland deden aan de verneukerij niet mee. Den Haag is altijd haantje de voorste als er met schijnheilige gezichten knollen voor citroenen moeten worden verkocht. Ik kan er uit eigen ondervinding over meepraten.
Toen was het de dreiging van een oprukkend communisme, waarvoor 56.000 Amerikaanse levens werden geofferd. De poging tot bezetting kostte bovendien de levens van miljoenen Zuidoost Aziaten. Nu is de dreiging voor de oliebaronnen op het Witte Huis energievoorziening. De dollar zou een kwartje waard zijn zonder massale aanvoer van energie naar de vs. In Vietnam waren het de Vietcong, heren in zwarte pyama's, die op de fiets in de nacht via het Ho Chi Minh-pad kogels naar het zuiden peddelden. Zij deden er zestien jaar over om een superieur, modern leger van 600.000 man te verjagen. De laatste bezetters vluchtten uiteindelijk per helikopter van het dak van de vs ambassade in Saigon. Nu zijn de olie-amateurs uit Texas een soort-