een constitutionele crisis zou hebben veroorzaakt, wat evenmin een aantrekkelijk perspectief bood.
Allereerst wordt van de regering Suarez verlangd, dat zij een algemene amnestie zal laten afkondigen. Dit is voor ons uitermate belangrijk. We hebben misschien maar zeshonderd politieke gevangenen in Spanje, wat vergeleken bij andere landen weinig is. Hiervan zijn een tweehonderd vastgezet voor het uitvoeren van terroristische daden. Vierhonderd van hen boeten voor hun politieke opvattingen of omdat zij illegale bindingen hadden met verboden politieke partijen, zoals de communistische. Anderen behoren tot autonome groepen als Basken en Cataloniërs, of zij zitten gevangen vanwege lidmaatschap van ondergrondse vakbonden. Maar dan zijn er bovendien duizenden Spanjaarden naar het buitenland gevlucht.
Hoeveel? Vijfduizend?
Veel meer, misschien wel 50000, op zijn minst. Zij wonen nu in Frankrijk, Mexico en vooral in Latijns-Amerika. Onder een amnestie zouden zij thuis kunnen komen. Er zijn ook nog veel leden van het verslagen republikeinse leger in het buitenland.
Dat zou inderdaad een nationale verzoening betekenen.
Het zou bovendien rechtvaardig zijn, omdat in het verleden mensen zeer gemakkelijk door speciale tribunalen of militaire rechtbanken konden worden veroordeeld. Miljoenen Spanjaarden hebben om deze amnestie gevraagd. Ook de kerk. De koning moet nu van zijn prerogatief gebruik maken en amnestie afkondigen.
Waarom heeft hij het niet al lang gedaan?
De koning diende eerst heel wat obstakels uit de weg te ruimen. Maar het zal nu wel gauw komen (de dag van dit interview was 21 juli 1976). De nieuwe Suarez-regering, die over het algemeen een zwakkere basis heeft dan de eerste regering van Juan Carlos i, heeft deze amnestieafkondiging eenvoudig nodig om aan geloofwaardigheid te winnen. Theoretisch gezien is de regering-Suarez minder progressief dan het vorige bewind, maar misschien zullen de omstandigheden het ertoe brengen meer stoutmoedige stappen in de richting van de democratie te ondernemen.
C. Berkhouwer, de voormalige voorzitter van het Europese parlement kwam vorig jaar uit Madrid terug overtuigd, dat democratie zou winnen. Was hij te optimistisch?
De toekomst zal het leren. Wij hechten bijzonder veel belang aan het legaliseren van de politieke partijen. De Cortes heeft hiertoe een