dat in een wereld, waar nog overal honger heerst, deze Europese rijkdom nodig is om te helpen. Dat de wereld onze actieve Europese hulp nodig heeft en dat hiervoor de allerhoogste graad van volledige fantasie van Europa en Europeanen verschrikkelijk noodzakelijk is. Met andere woorden: wij in Europa, te midden van een aantal zeer rijke landen, zouden als in de oudheid opnieuw door een soort geloof moeten worden bevangen, zoals wij dit manifesteerden in de tijd van de kruistochten. Wij zouden opnieuw een zeker gevoel van beschaving moeten scheppen, een zeker gevoel van cultuur, dat authentiek en echt zou moeten zijn en dat niet, zoals nu gebeurt, gebaseerd zou moeten zijn op de handhaving en bescherming van onze bevoorrechte levensstandaard.
Bent u van mening, dat oostelijk Europa met haar culturele erfenis, (men denkt slechts aan Tsjaikovsky, Tsjechov en anderen) een belangrijke rol zou kunnen spelen bij deze gewenste vernieuwing van een vernieuwde Europese beschaving en cultuur?
Ik beschouw Oost-Europa absoluut als een niet te onderkennen deel van Europa. Als er iets is wat ik zeer betreur, dan is het dat Europa al zolang uit twee gescheiden delen heeft bestaan. Om deze reden ook ben ik een vaste aanhanger van de geest van Helsinki (1975). En beslist niet voor de redenen, die doorgaans worden gegeven bij leden van de twee machtsblokken. Er wordt dan gezegd, dat Helsinki goed is voor détente, omdat de beide supermachten het eens zouden zijn over de noodzaak om de wederzijdse grenzen te bestendigen. Wat werkelijk belangrijk is in de zogenaamde geest van Helsinki is, dat wij een raamwerk hebben samengesteld, waarbij alle landen van Europa een middel hebben gevonden om samen te werken. Hier kan ik ook terugvallen op mijn eigen ideaal, wat ik de noodzaak tot democratisering heb genoemd. De Slot-akte die in Helsinki door 33 Europese landen samen met de Verenigde Staten en Canada werd ondertekend vertegenwoordigt de enige kans om te komen tot de democratisering van de binnenlandse betrekkingen van Europa als geheel. Dit betekent, dat een toekomstig Europa niet zal worden geleid of gedicteerd door de twee supermachten, de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie, of bij kleinere machten als de Bonds Republiek, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk. Het is nu een noodzaak geworden, dat alle Europese landen in de besluitvorming deelnemen. Dat is de reden waarom men de Slot-akte van Helsinki dient te verdedigen. Er bestaat nog steeds een zeker scepticisme onder de westerse landen over Helsinki. Zelfs in de Sovjet-Unie toonde men terughoudendheid toen de datum van de Conferentie van Helsinki in 1975 naderde. Maar nu is het dan zo ver, dat alle Europese landen, ook de neutrale, de grote en de kleine landen, ik denk aan