Europa moeten ontwikkelen. Ik ben de overtuiging toegedaan dat men duidelijker moet aantonen hoe Europa eertijds tot grote prestaties is gekomen. Op die wijze kan men beter aantonen hoe we nu meer moeten samenwerken (integreren) willen wij niet onder de voet worden gelopen.
Zijn het niet dikwijls de nationale ‘establishments’, de hoge ambtenaren en de zogenaamde experts, die bij het boeken van vooruitgang voor de voeten lopen?
Dit wordt wel eens beweerd. Maar de schuld ligt dan toch bij de politici vermits zij verantwoordelijk zijn voor de besluitvorming.
Gelooft u, dat alléén een nieuwe schok - zoals ten tijde van de oliecrisis van 1973 - beweging zou kunnen brengen in het daadwerkelijk tot standbrengen van de Uniegedachte?
Schokken kunnen heilzaam zijn maar zij kunnen ook onherstelbare schade toebrengen. Waarom moeten wij altijd vrees voor iets hebben alvorens wij kunnen doen wat de rede en verstand ons voorhouden?
Is West-Europa, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie, niet sterk afhankelijk van de rest van de wereld? Is daarom, ook in verband met een te verwachten toename van de economische moeilijkheden (afname van de groei) een gemeenschappelijk te voeren beleid niet meer noodzakelijk dan ooit tevoren?
Ja. Dat spreekt vanzelf.
Gelooft u dat men de jeugd van Europa meekrijgt wanneer men blijft poneren, dat gemeenschappelijke bewapening en gemeenschappelijke legereenheden noodzakelijk zijn voor de overlevingskansen van een Europese Unie?
De verdediging of, beter gezegd, de zorg voor de veiligheid, is een primaire vorm van sociale politiek. Deze zorg is ook een dwingende taak voor een politieke constructie. Als we Europa ook politiek willen uitbouwen, komen we niet aan die vraag voorbij.
Maar er zijn voldoende andere argumenten om de jeugd Europese gevoelens bij te brengen.
Wij (in de westelijke helft van Europa) spreken over de eenwording van Europa en bedoelen hiermee de Negen van ons. Maar hoe staat u tegenover de gedachte, eens door Charles de Gaulle naar voren gebracht, van een Europa van Lissabon tot de Oeral?
Het gaat hier kennelijk om twee verschillende begrippen. Ik zag in de boutade van generaal de Gaulle nooit een politiek idee. Zo'n