Karel Van Doorn, aldus was hij geheeten, was van goede afkomst en onafhankelijk; zijne ouders waren hem reeds in zijne jeugd ontrukt. Aldus alleen, en meester van een groot vermogen zijnde, had hij geene gelegenheid laten voorbijgaan om al de genoegens des levens te genieten, en had hij, niettegenstaande hij jong was, vooral voor dien tijd, veel gezien.
Zijn oponthoud in de verblijfplaats der Gouvernante, waar hij, zoowel als te Parijs, eenigen tijd had doorgebracht, had hem in de gelegenheid gesteld zijne opvoeding te volmaken, zijn geest te beschaven, en onderricht te ontvangen in die wetenschappen van smaak, met welke een edelman vooral bekend behoort te zijn. Zijn verblijf in de nabijheid van het hof had hem echter niet ongevoelig gemaakt voor de onheilen, welke zijn land bedreigden; neen, hij gevoelde zelf de zwaarte van het juk, dat op de Nederlanden drukte; doch niet in de gelegenheid zijnde voor zijn vaderland nuttig te zijn, en onbekend met mannen, die hem in deze zaak konden voorlichten, had hij zich tot nog toe niet met staatszaken bemoeid, of getracht zich bij de partij te voegen, die den Spanjaarden den voet zocht te lichten.
Te meer nog werd hij in deze zijne werkeloosheid versterkt, daar hij sedert eenigen tijd een hevige liefde opgevat had voor een Spaansch meisje, jonkvrouw Anna De Manilla, die bij haren voogd, den kastelein van het slot Loevestein, woonde. De liefde, welke Anna voor hem gevoelde, gevoegd bij het goede onthaal, hetwelk haar voogd, Antonio d'Avilar, hem bewees, deed hem aan niets anders denken dan het leven te genieten, en zijn hof bij de schoone jonkvrouw te maken. Ja, de belofte van d'Avilar, om hem, door voorspraak, bij den hertog van Alva voordeelig bij de Spaansche ruiterij te plaatsen, had hem dikwijls in verzoeking gebracht, in weerwil van den afkeer, welken hij voor den Hertog gevoelde, om bij de Spanjaarden in dienst te treden.
Het eenige dat hem echter niet beviel, waren de menigvuldige bezoeken op Loevestein van Lorenzo Perea, een vriend des slotvoogds, die door dezen met veel onderscheiding werd behandeld, en