KU-355 (datum onbekend)
Twente (Ov.)
afweertekens
A
B
C
D
Tijdens zijn bezoeken aan Twente vielen Uilkema meermalen de geheimzinnige tekens op, die men in dit deel van het land hier en daar op wanden, deurkozijnen en topgevels aantrof. Opmerkingen in de correspondentie getuigen van zijn (overigens slechts oppervlakkige) interesse in de herkomst van dergelijke tekens. Een enkele maal vroeg hij anderen naar de mogelijke betekenis ervan. Aan Van Blom, die hij af en toe foto's van dergelijke vondsten zond, schreef hij over dit onderwerp bij gelegenheid: ‘..een plaatje met een opschrift op een deurpost uit 1717, dat ik vond op een omgebouwd “los huis”. Ik beschouw dit als een soort amulet (zeker is daarvoor een juister woord). Wie zou meer dergelijke voorbeelden kunnen opgeven? In Overijssel ziet men ook nog wel een kruis op schuur of melkkelder (om kwade invloeden te weren)..’.
De volkskunde, tot welk gebied dergelijke elementen behoorden, was echter niet zijn vak en een grote rol in het onderzoek speelden deze tekens dan ook niet. Zeker is, dat dit soort zaken door Uilkema op geen enkele wijze in verband werd gebracht met de plaatselijke boerderijontwikkeling; hij vermeldde ze louter als curiositeit. Van enkele fraaie voorbeelden maakte hij een detailfoto, die hij later uitwerkte in het hier afgebeelde overzichtsblad. Via de oorspronkelijke foto's bleken deze afweertekens alle te traceren:
A. stiepelteken bij deeldeuren van boerderij ‘Huize Teusse’ te Vasse (opmeting KU-137);
B. stiepelteken bij schuurdeuren van hooischuur op erf van boerderij ‘Scholtenhave’ te Tilligte (opmeting KU-133);
C. stiepelteken bij deeldeuren van boerderij ‘Booiman’ te Geesteren (opmeting KU-136);
D. uitgehakt kruis in vertikale beplanking van hooischuur op erf van boerderij ‘Schoftenhave’ te Tilligte (opmeting KU-133).