KU-217 (1916/1923)
Halsteren (N.-Br.)
schuur van boerderij ‘Onverwacht’ van L. de Wit
Deze boerderij werd niet door Uilkema zelf gedocumenteerd. De tekening die hier als veldwerk dienst doet was een bouwtekening voor een nieuwe schuur. Het betreffende plan werd in 1916 getekend door de gemeente-architect van Halsteren, tevens koster en timmerman, die het Uilkema toezond. Het betrof hier geen volledige nieuwbouw maar een plan tot modernisering van een bestaande schuur. De verbouwing was ten tijde van Uilkema's bezoek echter nog niet uitgevoerd en de schuur kon door hem dus nog in de oude staat op foto worden vastgelegd. Het ging hier om een zeer grote, vrijstaande, geheel houten schuur met twee dwarsdelen. Op de foto's is te zien dat de deeldeuren zich in de lage wanden onder een opwelvend gedeelte van het rieten dak bevonden, zoals ook in Zeeland vaak het geval was. Bij de geplande modernisering zouden drie van de vier houten wanden worden vervangen door stenen muren. De beide dwarsdelen zouden plaats maken voor één brede deel in langsrichting, die de helft van de binnenstijlruimte innam. Deze nieuwe deel zou aan beide uiteinden worden voorzien van deuren, zodat de wagens na het afladen van de oogst door de schuur heen weer naar buiten konden rijden. (De bestaande dwarsdelen hadden geen doorrijmogelijkheid.) De kopgevels moesten voor dit doel hoger worden opgetrokken, waarbij het lage dakschild van de oude schuur zou worden vervangen door een gevel met wolfeind. Op het plan staat met stippellijnen ook de bestaande indeling aangegeven en op enkele plaatsen schreef Uilkema daar nog iets ter verduidelijking bij. Zo is te zien dat de oude schuur aan beide einden iets langer was dan de nieuwe, maar smaller aan de zijde van de koestal. De mest werd bij de oude schuur vanuit de grup direct naar buiten geschept door mestluiken of deuren in de lage houten wand. In de nieuwe opzet was ook de geplande, geheel stenen zijgevel aan deze kant weer voorzien van een groot aantal mestdeuren. Verder noteerde Uilkema dat in de oude schuur een smalle
voergang voor de stal langs liep. Deze zou na de verbouwing kunnen verdwijnen omdat de nieuwe deel dan als voedergang kon fungeren. Ook de plaats van de bestaande dwarsdelen staat op de plattegrond aangetekend; in de nieuwe opzet zouden deze beide worden veranderd in tasvakken.
Of dit verbouwingsplan ooit werkelijk werd uitgevoerd is niet bekend. De veldwerktekening werd door Uilkema in ieder geval nooit verder uitgewerkt.