KU-23 (9 november 1920)
Havelte (Dr.)
boerderij van W. van Eijk
Deze tweede opmeting uit Havelte doet, wat het bedrijfsgedeelte betreft, op het eerste gezicht sterk denken aan het vorige exemplaar, KU-22. Ook hier lijkt op de lijntekening de middenbeuk als open deel in gebruik te zijn, terwijl de deeldeuren in de zijgevel zitten en de achtergevel vrijwel geheel gesloten is. Op het veldwerk staat echter vermeld dat in dit geval de achterste twee vakken van de middenbeuk wel degelijk als tasruimte voor hooi werden gebruikt. De excentrische plaatsing van de deeldeuren wordt daardoor veel begrijpelijker: de achtergevel werd nu als het ware door de hooistapel geblokkeerd. De koestal paste met voergang en al in de zijbeuk, wat mogelijk was
1:400
doordat het gehele gebouw een vlakke dakhelling had en opvallend breed was voor zijn hoogte. Achter de veestanden lag een grup en een gangetje van waaraf de mest rechtstreeks via deurtjes in de zijgevel naar buiten kon worden geschept. De karnmolen was waarschijnlijk pas later door een muur afgescheiden van de rest van het bedrijfsgedeelte; deze ruimte werd door de bewoners nog aangeduid als ‘karnhoek’. De oorspronkelijk op deze plaats aanwezige gebintstijl was verwijderd en de gebintbalk was opgelegd op de halfronde muur. Vanuit deze karnhoek was de melkkelder toegankelijk, evenals het daarboven gelegen opkamertje. De overige woonruimten stonden via een deur in de scheidingsmuur tussen voor- en achterhuis rechtstreeks in verbinding met de deel.
Behalve het hoofdgebouw stonden hier ook nog een paar bijgebouwen op het erf: een bakhuis en een tweetal dwarsdeelschuren. Deze grotendeels éénbeukige schuren (volgens notitie met ankerbalkgebinten) werden vooral voor hooiberging gebruikt, maar bevatten daarnaast ook een diepe potstal. Aan het bakhuis schijnt Uilkema in eerste instantie bij de opmeting maar weinig aandacht te hebben geschonken en dat thuis bij uitwerking van het materiaal te hebben betreurd. Op het veldwerk voegde hij later nog een notitie toe op basis van schriftelijke informatie van de boer: ‘..Boven de haard - één meter daarboven - zit de oven, als een koepelachtig gebouwtje er achteraan - 1,5 M. lang, zooals Van Eijk later geschreven heeft..’. Over het complex als geheel noteerde Uilkema nog op één van de foto's: ‘..boerderij met schuren typisch voor Havelte..’. De boerderij zou in opzet uit 1740 dateren.