zou er wel mee eindigen dat hij op het laatst alleen nog wat in zichzelf zou kunnen mompelen, een vervelende oude man in een hoek van het rusthuis, bladerend in een lelijk geel boek met onzinnig geworden oorlogsfoto's.
Nog meer oud nieuws. Toen de jonge Nooteboom bijna één was, of nul, en de jonge Montag alweer zes, werd Marinus van der Lubbe in Berlijn ter dood veroordeeld, en tengevolge daarvan werd hem het hoofd afgehakt met een bijl. De immer zorgvuldige Duitsers hebben dit nu, met voorbijzien van de platvloerse complicaties van leven en dood, ongedaan gemaakt. Van der Lubbe is bij nader inzien niet ter dood veroordeeld. Hij krijgt acht jaar, omdat hij onnodig mensenlevens in gevaar gebracht heeft.
Een kind kan zien dat dat moeilijk wordt. Niet veroordeeld, dus niet gedood, dat zou de consequentie moeten zijn. Hem wordt dus, een eenvoudige oostelijke plechtigheid, het hoofd weer op de romp geplaatst. De bijl wordt er voorzichtig tussenuit getrokken. Maar wat nu? Wanneer moet Van der Lubbe die acht jaar tuchthuis uit gaan zitten? In 1933? Dan komt hij vrij in 1941, op een ongezonde leeftijd om in Duitsland vrij te komen, want hij is dan precies 32 jaar.
Rehabilitatie is mooi, maar het moet niet ontaarden in een vervelende samenloop van omstandigheden. We doen het dus anders. Van der Lubbe heeft, zegt het Berlijnse hof bij zijn nadere inzicht, mensenlevens in gevaar gebracht. Misschien kunnen ze hem die acht jaar alsnog nú laten uitzitten, als toch een vorm van clementie. Dan weten wij tenminste dat hij de oorlog overleefd heeft. Hij is nu dan 58. Als hij er in 1975 uit komt, kan de Westdeutsche Rundfunk er altijd nog een briljante, huilerige reportage over maken. De lezer die geen zin heeft in deze bespiegelingen moet maar bedenken dat ze in Duitsland ook gewoon hadden kunnen zeggen dat ze Van der Lubbe ten onrechte vermoord hebben en dat het ze spijt. Maar ze hebben er waarschijnlijk toch nog steeds de pest in dat ze dat mooie gebouw kwijt zijn. En mensenlevens, dat is bekend, mag je nu eenmaal niet in gevaar brengen, nergens, en zeker niet in Duitsland, en zeker niet in 1933.