terugzien op de trappen van het Paleis op de Dam, na de beëdiging van het kabinet door Z.M. koning Willem IV - Alexander I.
Om de H.P. te completeren: in de column van W.F. Hermans negentien links tegen drie rechts, maar dat was de bespreking van een werk waarin oude roden zich afzetten tegen het vroeger zo behaaglijke milieu, dus die moeten wel.
Over naar Vrij Nederland. Rinus Ferdinandusse. Achttien keer links, veertien rechts, en een goed stuk. Maar wie anders dan de weerbarstige engel uit Nijmegen, Jan Rogier, zou de enige zijn met meer rechts dan links - vijf tegen twee? Op mijn tellen moet ik passen op dit dorpsplein met zevenenvijftig keer links en dertig keer rechts - en dan heb ik nog maar zes artikelen gelezen en het goede Elsevier en de gezegende Nieuwe linie nog niet eens aangeraakt, om van Lammers eigen Groene maar niet te reppen!
De getallen wijzen het uit: dit volk hinkt. In een verbijsterende processie van Echternach begeeft het zich sektarisch een onbekende richting uit, de nevels tegemoet. Het bekijkt zich zelf in meerdere spiegels, de inwoners snuffelen aan elkander, tasten, luisteren, lezen, kijken en mompelen, links, rechts, links, links, rechts, links, rechts, rechts,’ het behaaglijke maar energieverslindende gezelschapsspel van de tevreden villabewoners van Europa-West. De achterbuurten die de rest van de wereld vormen zijn een gemeenplaats geworden waar je je mond over moet houden, en de machteloze die dat niet wil en die zijn emoties graag gerationaliseerd zou zien in een politiek, maar dan een echte, wordt beticht van luxueuze en belachelijke sentimenten, waaraan je de linkse uitvreter kunt herkennen. Want uitvreters waren we toch allemaal, dat is zelfs niet door de geleide Victoriaanse liefdadigheid van één procentje van ons nationale jaarinkomen weg te wrijven, noch door de voorlopige, enige oplossing: het hartstochtelijk opentrekken van de knip als de beelden op de gewetensbezwarende buis weer eens wat te gruwelijk waren om tegelijk met de rode bessen naar binnen te glijden.
In één van de markante zetfouten in de Haagse Post wordt gesproken over Nedejpand in plaats van Nederland. Dat is een vondst. Als wij deze landstreek eens een tijdlang consequent Nedejpand zouden noemen, zouden we misschien daardoor enige afstand kweken tussen onszelf en dit dierbaar plekje grond en