iemand die zijn leven lang gehuild heeft. Een beetje dronken was hij altijd, denk ik, en ook niet zo jong meer, met zijn handen in zijn zakken liep hij tussen de tafels door in de half verlichte ruimte en zong, begeleid door veelsnarige gitaren, het leed van de wereld bij elkaar, met matroos Nooteboom wenend in een hoek. Waarheen verdwenen zijn die Gouden Dagen!?
Een paar jaar later was ik weer terug. Toen waren er optochten, plakkaten, banieren, nooit nooit zouden ze Goa opgeven. Ik keek op de kaart waar Goa lag en zag een plek zo groot als een erwt op de landkaart van India, en op de rest van de aardbol meer van dat soort erwten en bruine bonen, Timor, Macao. De echte grote stukken, Mozambique en Angola deden toen nog niet mee, en ik herinner me dat ik eigenlijk geboeid was door al die drukte die ze maakten over zulke kleine, onhoudbare stukjes land. Met handen en voeten klampten ze zich aan het verleden vast, aan een versleten droom, en in onbruik geraakt imperium, een laatste strohalm die hen van een Europese onbetekenendheid zou moeten redden.
Nu, al die jaren later, is er eigenlijk maar weinig veranderd. Er wordt op grotere schaal in de vreemde gestorven, op de muren hangen andere plakkaten die meedelen dat heel Portugal wil sterven om de integridade van het land te bewaren, en daarmee bedoelen ze dan niets zedelijks, maar gewoon dat de Afrikaanse gebieden erbij horen, het zijn provincies die nu eenmaal wat ver weg liggen en verder heeft niemand er iets mee te maken.
Maar de droom was toen voor mij al bedorven. Te veel rapporten over martelingen en gevangenissen, te veel feiten en cijfers, te veel armoede en onderdrukking. Het is niet, zoals ik vroeger dacht, in Portugal dat er een romantisch afscheid van Europa plaats vindt, maar Portugal zèlf is het afscheid van Europa, een aan het verleden gebonden, in het verleden voortlevende failliete dictatuur van een oude man die zal vallen als Franco valt of eindelijk sterven als Franco eindelijk sterft.
Verder valt er niet veel mee te delen. Export van arbeiders naar het buitenland, censuur, analfabetisme, kinderarbeid (in alle grote hotels en restaurants vind je een stel dreumessen in uniform die eigenlijk op een strand zouden thuishoren), de staatsfolders met sta-