op een manier dat de stank bijna rechtop in de bioscoop komt te staan. Het was een regenachtige avond in Parijs, de film heette ‘De deugd en de ondeugd’, was gemaakt door Vadim en gespeeld door O.E. Hasse en Annie Girardot, en ik liep zonder meer naar binnen.
Hoe leg je zo'n film uit? Hoge Duitse officieren, een wirwar van goedgeklede ss'ers, waarvan er sommige zelfs echt kunnen huilen, veel mooie vrouwen, een romantisch kasteel, een slijmerige camera die het allemaal nog interessanter maakt. Duitsers gezien door Fransen: en dan krijg je wat. Een Duitse generaal wordt dan iemand, die, ongeacht de oorlogshandelingen, veel feesten geeft in een Parijs zwembad. Details: worstelende meisjes met blond haar, de generaal die gierend van de pret een fles champagne leeggiet in het water, een sinistere ss'er met een witte stok die met een voorlopig onuitgelegde maar puriteinse blik deze wufte vermaken staat aan te zien. Later pas zullen we vernemen dat de man door een bomscherf op een nare plek getroffen is, wat hem natuurlijk veel menselijker maakt.
Het verhaal? De generaal heeft een vriendin (De Ondeugd) en de vriendin heeft een zusje (De Deugd). De man van het zusje is verzetsstrijder, en gevangen, en de Deugd komt in het verdorven zwembad haar slechte zus om hulp vragen, die geweigerd wordt. Het gesprek vindt plaats in de fotogenieke omgeving van een walmend saunabad. De verzetsstrijder ontsnapt echter op eigen kracht en de Deugd, die dat niet weet, wil haar zusje gaan bedanken maar doet dat op het verkeerde moment: de allerhoogste hoofd-ss'er is net bij de generaal op bezoek. Overigens een gezellige avond, veel Schubert van de generaal met ijzeren kruis, veel champagne, literaire gesprekken, en tenslotte het bedankje van de in het wit