En waarom niet? De maat die wij zijn zijn wij maar zelf, en hoe lang is dat een troost? In één atoompje zitten zoveel elektronen. Nu gaan wij, de maat van alle dingen (dat zijn we toch?) meten: het knopje van een speld bevat 55.000.000.000.000.000 atomen. En nu nog een keer dr Browne: dat wat voor ons een elektron is zou dus heel goed een totaal micro-universum kunnen zijn, compleet met eigen planetaire systemen, galactieën, sterren, aardes, mensen. Zoals wij? En in welk universum zijn wij, is ons heelal een elektron? De gedachte is onverdraaglijk, en moet worden verborgen. Het ergste is de ontzettende stilte waarin ons leven op aarde zich zal hebben afgespeeld, samengeperst en uitgerekt, verwerpelijk klein en onzichtbaar, onkenbaar groot en weer onzichtbaar. En daar draait het! Oorlogen, slachtingen en liefdes, namen, gedachten, godsdiensten, in een bevroren stilte speelt het zich af. Eichmann, Rusland en Amerika, de dertigjarige oorlog. Descartes, de weg van het midden, Dante, de Chinese muur, ik zeg maar wat, babbel babbel. En het veel prachtigere kleine: talen, codewoorden, modes, Tottenham Hotspur, Rainier van Monaco, het eiland Texel!
Deze witte, kille middag lijkt het hierop: iemand loopt naar de spiegel, kijkt zich? aan, en drukt zijn vinger tegen die spiegel. Met een zekere huivering kijken twee mensen hoe die afdruk langzaam vervluchtigt, verdwijnt. Buiten rijdt een man met ijs enzovoort. Op hoeveel aardes rijden er nu mannen met ijs? Op hoeveel aardes schrijf ik dit?
Op dit stuk kreeg ik twee reacties. Een van een bekend kvp kamerlid die mij uit Zwitserland om de betreffende Observer vroeg, en één van een priester en wetenschapsman die neerkwam op de volstrekte veroordeling: ‘romantische, debiele onzin.’ Dat zou natuurlijk best eens kunnen. Maar ja.