Moeder Geerte. Omnibus 1
(1971)–H.J. van Nijnatten-Doffegnies– Auteursrechtelijk beschermdH.J. van Nijnatten-Doffegnies, Moeder Geerte. Omnibus 1. Van Holkema & Warendorf, Bussum 1971
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Moeder Geerte. Omnibus 1 van H.J. van Nijnatten-Doffegnies uit 1971.
redactionele ingrepen
p. 337, 424, 558: in het origineel staan de koppen ‘Eerste deel’, ‘Tweede deel’ en ‘Derde deel’ onder de hoofdstuktitel. Om technische redenen zijn deze door de redactie verplaatst naar boven de hoofdstuktitel.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (voorplat, binnenkant voorplat, 336, binnenkant voorplat, achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorkant stofomslag]
MOEDER GEERTE OMNIBUS
H.J. VAN NIJNATTEN-DOFFEGNIES
Lees ook:
H.J. van Nijnatten-Doffegnies
MOEDER GEERTE OMNIBUS II
Het Stenen-Bakbeest/Wendela
Hoofdpersoon van ‘Het Stenen-Bakbeest’ is Dirk Obbink, de onbetrouwbare zoon van Bart Obbink en Geerte, die erin slaagt met twijfelachtige praktijken zeer veel te verdienen. Als hij inziet dat later zijn erfenis aan zijn ‘verachtelijke’ familie zal toekomen, trouwt hij uit berekening met zijn huishoudster Betsie. Zij schenkt hem na een zware bevalling een dochter, Liesje, die na de dood van grootmoeder Geerte, van wie zij erg veel hield, alleen het pas gebouwde ‘Stenen-Bakbeest’ moet gaan bewonen. Dirk tracht Liesje tot tweemaal toe uit te huwelijken, maar zij weigert resoluut. Pas na de dood van haar vader is voor haar de weg vrij om te trouwen met de man van wie ze houdt. Wendela is de kleindochter van Liesje, haar vader een in Amerika levende Ier. Na de scheiding van haar ouders gaat zij, tijdens de jongste oorlog, naar haar grootvader in Ierland. Zeer tegen haar zin wordt Wendela na de oorlog naar haar Hollandse grootmoeder gestuurd, op wie zij echter al gauw bijzonder gesteld raakt. Oom Anco, een kunstschilder, wordt hopeloos verliefd op zijn nicht, maar het is zijn vriend Beert van de Voskuil, van wie Wendela gaat
(zie vervolg achterflap)
Van Holkema & Warendorf, Bussum
[pagina 1]
H.J. VAN NIJNATTEN-DOFFEGNIES
MOEDER GEERTE OMNIBUS 1
VAN HOLKEMA & WARENDORF • BUSSUM
[pagina 2]
ISBN 90 269 6211 8
Omslagontwerp van Karel Thole
Copyright: © by Van Holkema & Warendorf/Unieboek BV, Bussum
Verspreiding voor België:
UNIEBOEK-BELGIË, 2100 DEURNE
[ achterkant stofomslag]
houden. Tenslotte is dan met het huwelijk van Wendela Aiken, achterachter-kleindochter van Geerte Obbink-Van de Voskule, en Beert van de Voskuil - nazaat van een van Geertes broers - de kringloop gesloten die begint bij ‘Huis van Licht en Schaduw’.
Lees ook:
H.J. van Nijnatten-Doffegnies
Tolhuis ‘Het Zwarte paard/De Nijmershof’
Andrea
Annie Oosterbroek-Dutschun
Het geslacht van Marle 1
(Het Oever; De verte roept)
Het geslacht van Marle 2
(Het bittere erfdeel; Dwaaltocht naar het geluk)
Het geslacht van Marle 3
(Geef ons het wachtwoord; Aanvaard het leven)
G. van Nes-Uilkens
Duikelaartje
Ingrid
Lichte vensters
Maria Oomkens
Bidden in de theedoek
Mijn dochter en ik
De drie zomers
Cocktail-party
Armoe troef
Mijn ei en ik
Dat, wat er niet is
Van Holkema & Warendorf, Bussum
H.J. van Nijnatten-Doffegnies
MOEDER GEERTE OMNIBUS I
Huis van Licht en Schaduw/Moeder Geerte
Toen Geerte van de Voskule door Bart Obbink naar haar betrekking werd gereden, had ze niet kunnen denken ooit als zijn vrouw te zullen wonen op de boerderij die zij zelf de naam gaf ‘Huis van Licht en Schaduw’.
Everdine, Barts aanstaande vrouw, wordt ernstig ziek, zelfs geestesziek. Mede daardoor verschuiven de gevoelens van Bart naar de sterke, jonge Geerte, die voor hem de hoeve bestuurt. Hoewel Geerte zich verzet tegen de ook bij haar groeiende liefde, erkent zij uiteindelijk dat zij en Bart bij elkaar horen.
De hoeve die zij nu verder als echtpaar bewonen, is met recht een huis van licht en schaduw. Vreugde heerst er bij de geboorte van de kinderen, verdriet als met de kinderen niet alles gaat zoals Geerte en Bart zich dat hadden voorgesteld. Het lijkt dat voor Moeder Geerte de schaduwen sterker zijn dan het licht. Maar er groeit in haar een kracht die haar tegen alles opgewassen doet zijn. Daarnaast heeft zij haar ongebroken liefde voor Bart.
Als Geerte na de dood van Bart hopeloos vereenzaamd achterblijft en Berend-Jan met zijn gezin naar de hoeve terugkeert omdat hij heimwee heeft naar de oude grond, kan Geerte uit de volheid van haar hart zeggen: ‘Licht en schaduw horen bij elkaar. Waar het ene is, is het andere ook. Zorg ervoor dat jullie hemel niet grauw wordt en kleurloos.’
isbn 90 269 6211 8
Van Holkema & Warendorf, Bussum