er ooit een vergadering geweest is, die dit argument niet had mogen gebruiken, dan was 't zeker wel de Maastrichtsche meeting! Ziehier waarom. Kijk, daar had men nu een vergadering van speciaal aangewezen personen, en.... er waren slechts 15 rechthebbenden opgekomen, terwijl er 20 waren thuis gebleven!!
Zoo iets doet de deur dicht, en wanneer men dus nog eenig heil van zoo'n vergadering van Gedelegeerden verwacht, dan moet men wel tot de blindste der blinde idealisten behooren!
Zien wij dus volstrekt geen voordeelen in de voorgestelde afschaffing van de Algemeene Vergaderingen, de nadeelen liggen zoo voor de hand, dat ieder logisch denkend mensch er dadelijk over struikelen moet.
Die nadeelen zijn o.i.
1. Het ontnemen van een recht aan de eenmaal rechthebbenden, zonder dat deze er misbruik van gemaakt hebben, is ongeoorloofd en onwettig.
2. Men maakt vele ontevredenen, daar er naast vele niet belangstellenden, altijd nog Bondsleden gevonden worden, die het een groot voorrecht achten zelf hun wenschen en verlangens op de Algemeene Vergadering voor te dragen en een stem te hebben in de leiding der Bondszaken.
3. Een te groote centralisatie van wetgevende macht kan gevaarlijk worden, en tot onaangename botsingen aanleiding geven.
4. Een dergelijke Afgevaardigden - Vergadering kan heel licht ontaarden in het domineeren van een clubgeest, een strijd tusschen cliques en provinciale afgunsten, en verbreekt den band, die het Bondslid tot nu toe aan de algemeene leiding der Bondszaken op tijden kon verbinden.
* * *
De afschaffing van de Algemeene Vergaderingen zal een impopulaire maatregel wezen, die vele Bondsleden zal vervreemden van de ons allen bindende belangen, onverschilligen moet kweeken, en stremmend moet werken op het ledental van den Bond.
En wij achten dus het behoud dier vergaderingen in den thans bestaanden vorm wenschelijk en noodzakelijk, al ware het alleen uit eigenbelang voor de Bondsbelangen!