den achtergrond, fragmenten als op doeken van onze schilders uit de dagen van Rembrandt.
‘Ik gevoelde er mij alsof ik in Rembrandt's ééuw was teruggegaan,’ schrijft in een der Studio-afleveringen van 1899 een Fransch schilder, die een reis door ons land maakte, ‘niets in dit merkwaardige land heeft mij machtiger impressie gegeven dan Dordrecht.’
Jacob Maris vond in Dordrecht de motieven voor eenige zijner mooiste schilderijen. In de schilders van alle eeuwen heeft de veneratie voor Dordrecht geleefd.
Het is àl in zijn rivier aangericht, zeiden we.
En hoe mooi de stroom hier al is, naar links heeft de brug van den spoorweg naar Rotterdam er een leelijke dwarsveeg over komen geven. Aan die zijde, op den achtergrond, gaat in twee breede takken de rivier om de eilanden zeewaarts. Rechts gaat Merwede het land in, ver te overzien met de sappige oeverlanden waarin kleine huizen-dorpjes oppiepen.
De boot ligt te Dordt aan tegenover de monumentale stadspoort, de zoogenaamde Groothoofds- of Waterpoort, in 1618 nieuw gebouwd en in 1620 met een koepeltoren verfraaid naar de plannen van Hendrik de Keizer, den meesterbouwer van zijn tijd, die o.a. ook het Paleis op den Dam te Amsterdam heeft gezet. Er is aan deze zijde tegen het gevelvlak beeldhouwwerk, de Dordtsche stedemaagd in haren tuin, omgeven door de wapens der vijftien aan Dordt krijgsplichtige steden en dorpen.
De wandeling door Dordrecht geeft de impressie van een nog vrij zuiver bewaarde, in haar hart weinig gemoderniseerde stad. De Wijnstraat en de Voorstraat hebben nog een aantal mooie gevels; bizonder vooral is in de Voorstraat het Munterspoortje uit de veertiende eeuw, maagdelijke renaissance.
De Groote onze Lieve Vrouwenkerk is in 1080 op last van graaf Dirk V gebouwd.
Zij is opgetrokken in spitsboogstijl in den vorm van een Grieksch kruis, 103,9 M. lang, 39,9 M. breed, rustend op 56 Byzantijnsche zuilen met Corintische kapiteelen. De toren, onvoltooid gebleven, is van het jaar 1339 en 70 M. hoog. Het kerk-intérieur is door de verprotestanting niet zoo heel veel beschadigd. De stemming uit den Katholieken tijd is er nog goed in gebleven; men heeft