[2 februari 1875
Brief van Multatuli aan Mina Krüseman]
*2 februari 1875
Brief van Multatuli aan Mina Krüseman. (Leven III, blz. 23-24.)
Bij deze brief maakt Mina Krüseman de aantekening: In het origineel waren de woorden ‘Uw meester’ en ‘Uw hooggeachte Heer’ door M. doorgestreept.
griffemeerd: de gedrukte tekst heeft guffemeerd.
Wiesbaden, 2 Febr. 75.
Lieve Mina! Al sedert drie dagen loop ik van 's morgens tot 's avonds te tobben over de décisie van gaan of niet gaan! Toen je hartelyke brief kwam (meester, hm! dat wil zeggen: pedant! En je ‘hooggeachte Heer’ in 'n vorigen was 'n fatsoenlyke manier om me uit te schelden. Als ik ooit ‘Mejuffrouw!’ tegen je zeg, wil ik griffemeerd worden!)
Nu, toen je brief kwam, begreep ik terstond hoe moeielyk my de beslissing wezen zou. En den volgenden dag kwam er een boven op, nam. van de heeren Le Gras, v. Z. & H. Die brief is allerliefst, en even beleefd als verstandig. Kortom, behalve m'n eigen verdriet omdat ik niet gaan kan, heb ik nu ook de smart u en hen teleur te stellen. Maar meid, 't is waarachtig onmogelyk.
Gister avond begon ik aan Le G., v. Z. & H. te schryven (ik zend je 't fragment van dien niet verzonden brief, want zooals uit het slot blykt, ik brak hem af.)
Niet verzonden. Ziehier de reden. Ik kan niet komen omdát het me te veel geld kost. Dit aan de heeren Le Gr. v. Z. & H. zeggende, schynt het 'n hengelparty om honorarium. Daar ik nu al bezet zit met die f25 begon ik dáárover en dit mag niet omdat ik je contract (voor zooveel my betreft) niet mag désavoueeren. Daarom bleven die blaadjes liggen.
Dewyl nu toch die heeren recht hebben op antwoord, zend ik heden 'n brief (natuurlyk beleefd) waarin ik zeg dat ik om de uitgaven niet komen kan. ‘Maar, volgt er op, denk niet dat dit 'n wenk is. Ik mag uw budjet niet bezwaren.’ Geen woord alzoo over de f25. Vraag den brief te lezen.
Ei, wil ik je 'reis wat zeggen? Jy hebt f200 per voorstelling bedongen, en je staat daarvan f50 aan Juff. B. en f25 aan mij af. Zóó is de zaak! Noch aan Juff. B. noch aan my hebben die heeren de minste verplichting. Aan my niet omdat Vorstenschool publiek eigen-