men ze met bespottelyken yver in stand gehouden. Wie hoofdpynen geneest of maagkramp, zonder daartoe de par le Roi bekwaam te zyn verklaard, wordt behandeld als 'n misdadiger. De doctoren - en ik bedoel hier niet alleen, ja zelfs niet hoofdzakelyk die in de medicynen - vergeten dat er een zeer eenvoudig middel bestaat om alle kwakzalvery met wortel en tak uit te roeien. Men late slechts geen ongenezen kwalen ter behandeling over. Dan zal binnen weinig tyds alles uitsterven, wat zich ongediplomeerd voor arts uitgeeft. Zolang dit niet het geval is, voelt zich de arme Mensheid wel genoodzaakt, of genoopt althans, haar toevlucht te zoeken by niet gezalfde profeten.
Wat zyn onze Akademiën anders dan Isis-tempeltjes? En de bullen die daar worden uitgereikt, zyn ze niet een middeleeuws overblyfsel uit den monnikentyd waarop we zo laag neerzien? Is er niet huichelary in 't beweren dat wy algemene verlichting bedoelen, zolang onze wetten zekeren voorrang toekennen aan den man die officieel gestempeld werd tot voorganger?
En waarom dan dit stelsel niet ook tevens toegepast op schone kunsten, op bellettrie? Rafaël en Rubens mochten zonder patent zich veroorloven meesters te zyn. My zou men veroordelen als 'n booswicht, indien ik 't waagde een kleinkinderschooltje op te zetten. Ik laat nu daar of ik bekwaam wezen zou voor zo'n funktie, maar 't beproeven moest me vrystaan, dunkt me. En dit zou 't geval wezen indien er oprechtheid ware in ons Liberalismus. Het knoeien met principes baart nooit goede vrucht. Dat de meesten der als grondbeginselen opgedrongen meningen in zichzelf de oorzaken meebrengen, waarom men zich daaraan niet houden kan, stem ik toe. Doch dit bewyst alleen dat ze niet deugen. Men behoort zich van die ergernis te ontdoen, gelyk den ouden over kwade ogen gezegd is.
Misschien kan slechts één grondbeginsel blyven bestaan. Dit: dat men geen principes aankleve, welker toepassing de eerlykheid uitsluit. Wel is het te voorzien dat dit voorschrift ons beroven zou van velerlei staat- en godkundige partyen, maar de Mensheid zou zich redelyk wel schikken in dat gemis.
Ik erken dat het zelf-oordelen in elk voorkomend geval, arbeid vordert. Wie inspanning schuwt... maar van dezulken spreken wy immers niet?