Menelaos,
zoon van Atreus, koning van Mykene, en Airope; jongere broer van Agamemnon (de broers worden te zamen aangeduid als de Atriden); koning van Sparta; echtgenoot van Helena. Over de jeugd van de Atriden en de totstandkoming van het huwelijk met Helena zie Agamemnon.
Op een gegeven moment brengt Paris, de zoon van de Trojaanse koning Priamos, een bezoek aan het hof van Sparta. Menelaos, die op Kreta een verwant gaat begraven, laat in weerwil van een in een orakelspreuk vervatte, door hem niet begrepen waarschuwing Helena alleen achter met Paris, die daarop Helena schaakt en een aantal kostbaarheden meeneemt. Als een diplomatieke missie van Odysseus en Menelaos naar Troje geen succes heeft, organiseert Agamemnon het expeditieleger dat naar Troje vaart. Dit bestaat grotendeels uit Griekse vorsten die tevergeefs naar Helena's hand hadden gedongen en trouw hadden gezworen aan wie met haar zou trouwen.
Homeros beschrijft in de Ilias hoe de Grieken en Trojanen in het tiende jaar van de slepende oorlog overeenkomen dat het conflict zal worden beslecht door een tweegevecht tussen Menelaos en Paris. Paris zou in deze tweekamp het onderspit hebben gedolven, als niet Aphrodite haar beschermeling tijdig van het slagveld zou hebben weggevoerd. Homeros beschrijft verder hoe Menelaos duelleert met Hektor en zich weert in de strijd rond het lijk van Patroklos.
Na de inname van Troje vindt de confrontatie plaats tussen Menelaos en Helena, die de inzet is geweest van de bittere oorlog en inmiddels - na het overlijden van Paris - de vrouw van diens broer Deïphobos is geworden. Deze wordt door Menelaos gedood. Over het verloop van de ontmoeting tussen de echtelieden lopen de berichten uiteen. Volgens sommige auteurs zou Menelaos op het punt hebben gestaan zijn trouweloze echtgenote te doden, of zouden althans de Grieken hebben verwacht dat Menelaos op dat moment of tijdens of na de terugreis naar Griekenland Helena had gedood, maar was hij ter plekke of gaandeweg opnieuw onder haar bekoring gekomen. Volgens anderen, onder wie Vergilius, zouden bij de val van Troje tussen de twee geen problemen zijn gerezen en zou Helena Menelaos de helpende hand hebben geboden bij zijn afrekening met Deïphobos. Hoe dan ook: Helena keert behouden terug in Griekenland en leeft er in harmonie aan de zijde van Menelaos.
In de Odyssee doet het paar aan Odysseus' zoon Telemachos verslag van de avontuurlijke terugreis. Menelaos is met Helena eerder uit Troje vertrokken dan Agamemnon. Hij is door verkeerde winden afgedreven naar Egypte, waar hij jarenlang verblijft en grote rijkdommen vergaart. Als hij weer naar Griekenland wil vertrekken, krijgt hij bij het eiland Pharos in de monding van de Nijl te kampen met een hardnekkige windstilte. Hij wil de raad van de zeegod Proteus en dwingt deze tot spreken door tijdens een worsteling zijn greep op Proteus, die een groot aantal transformaties ondergaat, te behouden. Deze geeft tenslotte de gevraagde aanwijzingen: Menelaos moet eerst naar het vasteland van Egypte terugkeren om er aanvullende offers te brengen, waarna hij behouden in Sparta kan thuiskomen. Daar verneemt Menelaos het treurig lot van Agamemnon en de recente moord van Orestes op Klytaimnestra en Aigisthos.
Voor een geheel andere versie, volgens welke Helena zich tijdens de Trojaanse oorlog in het geheel niet in Troje zou hebben bevonden, maar bij Proteus in Egypte, en